Castello 24. El digital de Castelló Castello 24. El digital de Castelló

La basílica de Sant Pasqual estrena dos nous baix relleus com a part del projecte de remodelació de l'accés oest

Aquests baix relleus han sigut confeccionats per Ricardo Ramos i Antonio Carlos Llorens en l'estudi de la Casa-Museu de Vicente Llorens Poy

General 22 de mayo de 2022 Redacció Redacció
relleus sant pasqual (2)

El projecte de remodelació i millora de nou accés de la basílica de Sant Pasqual avança amb la instal·lació de dos nous baix relleus que ja decoren la part superior del nàrtex oest del temple. Els relleus han sigut elaborats a partir de motles que va utilitzar l'escultor Vicente Llorens Poy, Fill Predilecte de Vila-real, per a la decoració de la façana principal de la basílica i la Real Capella i seguint el projecte de l'arquitecte Antonio Carlos Llorens Lara que ja l'any 1998 va realitzar el projecte de remodelació de la plaça de Sant Pasqual i el projecte tècnic i constructiu del monument al patró situat en aquesta. L'artista Ricardo Ramos Carbó, deixeble de l'escultor, i l'arquitecte Antonio Carlos Llorens Lara, nebot de l'artista, han treballat de manera conjunta en el projecte, que ha sigut sufragat per la Fundació Pro Monestir i Basílica de Sant Pasqual, que presideix l'alcalde, José Benlloch, i que compta amb la participació de la Diputació de Castelló, la Fundació Caixa Rural Vila-real, l'Associació Amics del Pouet del Sant i la comunitat de Mares Clarisses del convent de Sant Pasqual.

Aquests baix relleus han sigut confeccionats per Ricardo Ramos i Antonio Carlos Llorens en l'estudi de la Casa-Museu de Vicente Llorens Poy partint d'un motle de silicona original d'aquest artista, adaptant-lo a la grandària necessària per a la present ubicació. El material utilitzat en els baix relleus ha sigut l'escaiola exaduro d'alta resistència procedint-se, una vegada extrets del motle, al seu assecat, daurat i patinat fins a aconseguir l'aspecte desitjat. Han sigut col·locats en la part superior de les dues portes laterals de fusta existents en el nàrtex i adherides al seu receptacle mitjançant l'ús de ciment cola i fixació mecànica a base d'ancoratges d'acer.

La grandària d'aquests dos baix relleus és de dos metres d'amplària per huitanta centímetres d'altura. La Fundació Pro Monestir i Basílica de Sant Pasqual sufraga la instal·lació dels relleus, amb un cost de 3.000 euros, més les despeses de col·locació.

Amb la intervenció arquitectònica realitzada per a remodelar i completar l'entrada oest, que dona al jardí de Sant Pasqual, es va decidir seguir la mateixa línia decorativa de la façana principal, per a unificar així l'estètica del temple. Les obres de l'accés han consistit en la instal·lació d'una nova porta de fusta de pi i cristall i s'ha revestit l'entrada amb marbre travertí romà, com en la Real Capella del sant. La porta exterior és de fusta folrada amb llautó i els relleus s'han col·locat en el vestíbul. El pas següent seria la col·locació d'un cassetonat de fusta en aquesta entrada oest.

Cal recordar que la construcció de la nova porta d'accés, cor i nàrtex, és una de les últimes actuacions de la Fundació Pro Monestir i Basílica de Sant Pasqual, a la qual s'han sumat a més les donacions de particulars i empreses, com els bancs de la basílica donats per part de Pascual Ibáñez i família, així com dels treballadors de l'empresa Insca. La Fundació José Soriano Ramos també ha col·laborat en la millora del temple del patró de Vila-real, així com la Fundació José Gómez Mata, que ha sufragat la restauració i posada a punt de les campanes i carilló. L'Ajuntament de Vila-real i la Diputació de Castelló, per part seua, han fet possible actuacions en la basílica per valor de més de 300.000 euros en els últims tres anys.

Te puede interesar

Lo más visto

Newsletter