Castello 24. El digital de Castelló Castello 24. El digital de Castelló

La Diputació estudia solucions per revalorar el residu ramader en proximitat i evitar la contaminació per nitrats

Els diputats de Sostenibilitat i Promoció Econòmica visiten un projecte pilot de tractament de purins a Les Useres

General 25 de mayo de 2022 Redacció Redacció
WhatsApp-Image-2022-05-21-at-1.54.26-PM-680x365_c

Els diputats provincials de Sostenibilitat, Ignasi Garcia, i Promoció Econòmica, Pau Ferrando, han visitat un projecte pilot de tractament de purins a una granja porcina de Les Useres per tal de fomentar la coordinació de la institució amb el sector primari i integrar-lo a les xarxes de tractament i revalorització residus agrícoles i ramaders de proximitat a les comarques de Castelló.

Així ho ha explicat Garcia, qui ha defensat la necessitat de “seguir l’estela dels projectes pilot d’agrocompostatge de la Salzadella i Sant Mateu i oferir solucions per revalorar el purí alhora que protegim els aqüífers de la contaminació per nitrats”. Per la seua banda, Ferrando ha defensat un model provincial d’economia circular que integre les plantes de purins i revalore els residus del sector primari.

Tractament amb mineral enzimàtic. Representants i tècnics de l’empresa BioZeo Soluciones Naturales ha presentat als diputats els avanços en el seu projecte de tractament de fems i reducció d'emissions de gasos d’efecte hivernacle (GEI) de granges porcines.

Segons han explicat als diputats, s'han aconseguit rebaixar la despesa del tractament de purí en més de quatre euros, així com les emissions de CO2 en comparació amb el transport de purins sense tractar. A banda, s'han obtingut una quantitat estimada de 50 kg de fertilitzant mitjançant zeolita, un mineral enzimàtic absorbent de líquid.

Entre altres dades, han destacat també que la granja ha pogut recuperar el 85% de l’aigua del purí en un estat òptim per a reg i altres finalitats. També han aconseguit el desenvolupament d’un sistema de monitoratge de la qualitat de l’aigua de beguda que permet a l'integrador garantir la salubritat en explotacions remotes i afavorir el benestar animal i la reducció de baixes.

Finalment, també han realitzat un sistema de depuració d’aigua de baix cost que resol la problemàtica actual de les aigües contaminades procedents de pous o les excessivament clorades.

Gràcies a la solució del tractament biològic i de les zeolites absorbents, han aconseguit reduir les olors i aportar benestar animal amb la reducció d'un 98.36 % d'emissions de nitrogen en purins, de fòsfor d'un 99,02 % i de potassi de 95.69 %.

Quant a la normativa d'emissions de gasos, han reduït les emissions d'amoníac en un 60 % en l'interior de la granja, d'un 92 % a l'atmosfera, i una gran reducció d'emissions de Sulfhídric que resol la problemàtica associada a la mala olor.

Te puede interesar

Carnaval 2023

Orpesa es prepara per a celebrar el Carnestoltes

Redacció
General 13 de febrero de 2023

El municipi d'Orpesa es prepara per a acollir una de les cites més acolorides i divertides del calendari. El Carnestoltes torna a la localitat amb una àmplia programació per als dies 24 i 25 de febrer.

Lo más visto

Newsletter