Almenara celebra l'homenatge a José María Sáez Melchor, víctima del nazisme

Una conferència en l'institut i l'habitual acte institucional han recordat la figura l’almenarenc, que va estar en el camp de concentració de Mauthausen

General 29 de mayo de 2022 Redacció Redacció
saezmelchor4

L'Ajuntament d'Almenara va celebrat el passat dijous els ja tradicionals actes en homenatge a José María Sáez Melchor, víctima del nazisme i que va estar en el camp de concentració de Mauthausen. En aquesta ocasió s'ha volgut implicar l'alumnat de l'IES Almenara perquè coneguen la figura de l’almenarenc, però també què passava en els camps de concentració, la situació dels deportats i com es vivia en aquella època.

Així els historiadors Lara Cardona i José Francisco Albelda, juntament amb Angelines Sáez, neboda de Sáez Melchor, han explicat i contat a l'alumnat de 4t d'ESO i 1r de Batxillerat com va ser que un veí d'Almenara acabara en un camp de concentració, per què es deportava a la gent, la situació en aquella època i a més com va afectar la família aquella estada i el passat traumàtic pels fets succeïts, que ha comptat de primera mà Angelines Sáez.

Cal recordar que Sáez Melchor, natural i veí d'Almenara, després de participar en la Guerra Civil en el bàndol republicà va acabar arribant a França com a refugiat en acabar la guerra, coneixent la situació dels camps de refugiats, tal com succeeix ara, per a acabar combatent de manera obligada als nazis. Després de ser capturat va passar per diversos camps de presoners fins a arribar al de Mauthausen on es va enrolar en el comando César que va ser el que feia les obres exteriors i del qual afortunadament va haver-hi més supervivents.

Posteriorment, enfront de l'ajuntament, i amb la presència també de l'alumnat de l'IES Almenara s'ha realitzat l'habitual acte institucional com a homenatge a Sáez Melchor i a les víctimes del nazisme.

L’alcadessa, Estíbaliz Pérez, ha recordat la figura de Sáez Melchor, així com la importància que té saber tot allò que va passar perquè mai més es torne a repetir davant la situació convulsa que es viu en aquests moments, especialment per la invasió russa d'Ucraïna.

Pérez ha agraït a l'IES Almenara la seua participació en l'acte institucional en memòria de José María Sáez Melchor així com també la implicació un any més de Lara Cardona, José Francisco Albelda i com no, de la família de Sáez Melchor, en aquest cas, representada per la seua nebodes Angelines i Concheta, que han estat a l'acte institucional.

Te puede interesar
Lo más visto