L'Hospital General de Castelló utilitza la recreació d'òrgans en 3D per a la cirurgia de fetge, via biliar i pàncrees

La Unitat hepato-biliar-pancreàtica està integrada per un equip multidisciplinari que compleix ara 4 anys des de la seua creació

General 14 de junio de 2022 Redacció Redacció
WhatsApp Image 2022-06-14 at 12.24.39 PM

La Unitat de Cirurgia Hepato-bilio-pancreàtica (HPB) de l'Hospital General de Castelló ha incorporat la recreació tridimensional d'aquests òrgans per a l'abordatge quirúrgic del càncer. “Es tracta d'una tècnica que permet obtindre imatges en 3D a partir de l'estudi radiològic del pacient i comporta una cirurgia més segura en aconseguir donar-nos una visió més precisa de la distribució dels vasos sanguinis, de la localització exacta del tumor i de la seua interrelació”, explica el cirurgià Ángel Moya, responsable d'aquesta unitat.

La cirurgia hepato-bilio-pancreàtica és l'especialitat que estudia i tracta les patologies de vesícula, fetge, pàncrees i vies biliars que requereixen un abordatge quirúrgic i que són especialment complexes en aquells casos oncològics. Per això es va crear fa 4 anys aquesta Unitat específica amb l'objectiu de proporcionar al pacient una atenció integral de tot el procés, des de l'inici del diagnòstic fins al final de la cirurgia. “Som un grup multidisciplinari en el qual comptem amb especialistes en Cirurgia, Endocrinologia, Digestiu, Psicologia, Radiologia, Microbiologia, Farmàcia, Anestesiologia, Reanimació, UCI, Radioteràpia i Infermeria, en coordinació amb Oncologia de l'Hospital Provincial i amb Medicina Interna i Cirurgia de l'Hospital comarcal de Vinaròs, del qual som centre de referència”, afig Moya.

Durant aquests 4 anys, amb el parèntesi de la pandèmia, s'han anat elaborant protocols clínics específics sobre HPB i introduint noves tècniques com l'abordatge laparoscòpic cada vegada en un major nombre d'intervencions i la recreació en 3D de les zones afectades, prèvia a la cirurgia.

Per això, durant aquesta setmana s'ha realitzat en els quiròfans de l'Hospital General de Castelló un curs d'especialització en cirurgia HPB en el qual han participat especialistes d'aquest centre i dels hospitals de Vinaròs, Alzira i Sagunt, amb la col·laboració de José Mir Labrador, cap de cirurgia hepàtica de l'Hospital General de València. En aquest curs s'han dut a terme intervencions simultànies amb cirurgia oberta i cirurgia laparoscòpica retransmeses i comentades en directe amb l'objectiu d'avançar en l'abordatge quirúrgic laparoscòpic i en obert del càncer de fetge i de pàncrees.

La Unitat HPB de l'Hospital General Universitari de Castelló està formada per Ángel Moya, Manuel Bellver i Laura Granel i durant aquests 4 anys han realitzat un total de 107 cirurgies de pàncrees i altres 120 de fetge.

Te puede interesar
Lo más visto