Mollà demana al Servei de Vigilància el control de les embarcacions per a garantir la protecció de les balenes

Participa en una taula redona sobre el Mediterrani Nord-occidental, inclosa en el programa complementari de la Conferència de l'ONU sobre els Oceans

General30 de junio de 2022RedaccióRedacció
220629_AGRI_foto8_Conferencia_Oceans

La consellera d'Agricultura, Desenvolupament Rural, Emergència Climàtica i Transició Ecològica, Mireia Mollà, ha encarregat al Servei de Vigilància Marina el control de les embarcacions per a garantir la protecció i el comportament responsable amb les balenes en les costes de la Comunitat Valenciana.

Mollà, que ha participat en Lisboa en la Conferència de l'ONU sobre els Oceans, ha sol·licitat a aquest Servei pioner de conservació de les prades de posidònia que grave i documente les presumptes infraccions dels vaixells d'esbarjo i que incloga, entre els seus treballs d'educació ambiental, informar sobre la normativa de protecció dels rorcuales per a evitar la mala praxi.

Ha anunciat, a més, que convocarà una reunió amb el conjunt del sector nàutic per a promoure el compliment de la legislació que prohibeix la persecució de cetacis (balenes, dofins i marsopes), així com acostar-se a ells a menys de 60 metres.

La titular de Transició Ecològica s'ha referit així al presumpte assetjament d'alguns navegants en el marc d'una taula redona sobre el Mediterrani Nord-occidental, inclosa en el programa complementari de la Conferència.

En la seua intervenció, al costat dels seus homòlegs a Catalunya i Illes Balears, Teresa Jordà i Miquel Mir, respectivament, ha demanat reduir la velocitat de les embarcacions al Mediterrani per a rebaixar a la meitat el risc de col·lisió amb un cetaci i les emissions de COâ‚‚ més d'un 10%. “Desaccelerar mitiga el punt negre de soroll submarí en favor de la supervivència dels animals, a més de lluitar contra l'impacte de l'emergència climàtica en el medi marí”, ha indicat. 

“Quan els informes de l'IPCC (Grup Intergovernamental d'Experts sobre Canvi Climàtic) apunten al Mediterrani com a epicentre del Canvi Climàtic hem d'observar el seu impacte no sols en el litoral, sinó també en l'ecosistema marí”, ha argumentat Mollà.

En aquesta línia, ha exposat l'estratègia valenciana de conservació de la posidònia, que compta amb un decret per a mantindre i recuperar aquests boscos submarins; fonts de biodiversitat i potents embornals de carboni.

El decret, aprovat el passat 20 de maig, estableix un règim de protecció basat a augmentar la informació sobre les prades, regular els abocaments i fondeos i elaborar, de manera coordinada amb els municipis, un pla de seguiment i bones pràctiques en la gestió dels arribazones que arriben a les platges.

El corredor de migració de cetacis del Mediterrani ocupa més de 46.300 quilòmetres quadrats enfront de les costes de Comunitat Valenciana, Catalunya i les Illes Balears. Aquest espai compartit va motivar la recent I Cimera Mediterrània pel Medi Ambient i el Clima, en el qual els tres governs autonòmics van signar una declaració conjunta instant el Govern a “accelerar, a través de polítiques transversals, la mitigació i adaptació al canvi climàtic, davant el context d'emergència climàtica, especialment acusada en la conca Mediterrània”.

La Comunitat Valenciana pionera en protecció marina

La Comunitat Valenciana va ser pionera en protecció del medi marí, amb les primeres Reserves Marines de Tabarca (1986) i Columbretes (1990), seguides pels espais marins litorals inclosos en la Xarxa Natura 2000. La salvaguarda de la mar valenciana es va completar en 2018 amb el major corredor de cetacis del Mediterrani. Ha impulsat també un dels primers programes de recuperació de tortugues.

Te puede interesar
Lo más visto