Benicàssim llança una campanya pilot per a reduir el desaprofitament de menjar en els restaurants

‘Comentalízate Benicàssim’ s'avança als canvis legislatius per a conscienciar a la societat d'aquest greu problema mediambiental i econòmic

General 18 de julio de 2022 Redacció Redacció
susana-marques (1)

L'Ajuntament de Benicàssim, a través de les regidories de Desenvolupament Sostenible, Benestar Social i Comerç, ha posat en marxa una campanya pilot per a reduir el desaprofitament de menjar en els restaurants de la localitat. Per a això, repartirà un total de 10.000 envasos i bosses entre els establiments adherits, de manera que puguen oferir-li-ho als seus clients perquè s'emporten a la seua casa aquell menjar que no han consumit i que aquesta no acabe en el fem. Així doncs, l'objectiu de la campanya és doble. D'una banda, mediambiental, per a reduir la gran quantitat de residus que es produeixen amb el menjar sobrant i, per un altre, econòmic, en facilitar als usuaris que puguen consumir tot allò per què han pagat.

Sota el lema “Comentalízate Benicàssim”, l'objectiu de la campanya és avançar-se a l'entrada en vigor, a partir de febrer de 2023, de la Llei de Prevenció de les Pèrdues i el Desaprofitament Alimentari, que preveu que els restaurants hagen d'entregar els seus clients, quan així ho sol·liciten, les restes de menjar que no hagen consumit en recipients adequats i sostenibles. D'aquesta manera, segons ha destacat l'alcaldessa, Susana Marqués, “Benicàssim demostra el seu ferm compromís amb el compliment dels Objectius de Desenvolupament Sostenible de l'Agenda 2030, ja que aquesta acció impacta de manera molt positiva en la generació de residus, per la qual cosa aconsegueix una reducció de l'impacte ambiental a nivell local i sobretot avança en l'objectiu 12 en el seu compromís de producció i consum responsables”.

La campanya, amb l'etiqueta #ComeCooperaConciencia, es desenvoluparà inicialment en 30 restaurants adherits en la fase pilot, així com en una sèrie de comerços relacionats amb l'alimentació, als quals se'ls facilitarà bosses per a evitar el desaprofitament d'aliments peribles. Els restaurants que participen en aquesta primera fase s'identificaran clarament amb el segell “Comentalízate”, perquè els clients coneguen per endavant el seu compromís en la lluita contra el desaprofitament alimentari. En aquest sentit, com ha explicat la regidora de Desenvolupament Sostenible, Cristina Fernández, “un dels aspectes més interessants de l'acció és que es podrà realitzar un seguiment a temps real de tota la quantitat de menjar que no es va al fem, ja que cada establiment i cada envàs comptaran amb un codi únic que permetrà registrar l'estalvi econòmic i ambiental aconseguit amb cadascun dels contenidors que s'utilitzen”. Tot això es recollirà en la pàgina web comentalizate.nadiesinsuraciondiaria.es i es gestionarà a través de la tecnologia blockchain desenvolupada per Ningú Sense La seua Ració Diària.

Un dels objectius més importants de la campanya és el de generar una major responsabilitat social davant un problema econòmic i ambiental molt greu, per a això s'ha comptat amb el suport de Solidariza Tu Energía, un projecte social que intenta reduir les desigualtats al mateix temps que impacta en la consciència de les persones. Segons l'Organització de les Nacions Unides per a l'Alimentació i l'Agricultura (FAO), cada any s'envien al fem 1.300 milions de tones d'aliments, per un valor aproximat d'un bilió d'euros. A més, s'estima que aquest desaprofitament alimentari té un impacte de 700.000 milions d'euros en costos ambientals i altres 900.000 milions d'euros en costos socials. A més, es calcula que el desaprofitament d'aliments genera aproximadament el 8% de totes les emissions de gasos d'efecte d'hivernacle ocasionades per l'home.

Te puede interesar
Lo más visto