Desarticulat a Castelló un grup criminal especialitzat en el robatori de cablejat d'alta tensió en vies fèrries

Els danys causats ascendeixen a 360.000 euros i les pèrdues derivades a més de 3 milions d'euros

Successos 19 de julio de 2022 Redacció Redacció
2022-07-9_OP_FEEDER_CASTELLON_01

La Guàrdia Civil, en el marc de l'operació Feeder, ha detingut a sis persones a Barcelona, desarticulant així per complet un grup criminal especialitzat en el robatori de cablejat d'alta tensió en les vies fèrries de diverses províncies. 

La valoració dels danys causats s'eleva a més de 360.000 euros. Així mateix aquests danys han arribat a produir més de 3 milions d'euros en pèrdues. 

A més de les pèrdues econòmiques directament relacionades amb els materials sostrets, els usuaris són els últims a patir les conseqüències derivades d'aquests fets delictius que han provocat desviaments de trens, endarreriments i tancaments d'estacions.

Les investigacions van començar al gener de 2022 i s'han aconseguit esclarir més de 30 delictes ocorreguts la majoria en el denominat “Corredor Mediterrani”, infraestructura clau que constitueix el segon eix ferroviari més important d'Espanya. 

L'organització criminal estava constituïda per sis persones, cadascuna d'elles amb un rol molt específic. Quatre d'ells es desplaçaven al lloc on anaven a robar, arribant a passar fins a tres dies en la zona abans d'executar els seus plans i els altres dos mantenien contacte telefònic des de Barcelona en temps real mentre es produïen els fets. 

Modus operandi

Les quatre persones que s'involucraven físicament en els robatoris, se separaven i col·locaven estratègicament, coordinant-se de manera directa amb els seus dispositius mòbils. En un moment donat, un d'ells, després de trencar el clos perimetral, entrava en les subestacions elèctriques i, mitjançant una operació molt específica i única d'aquest grup, aconseguia deixar sense tensió a un dels cables que aporten l'energia necessària per al funcionament dels trens (3.300 volts). Aquesta operació la realitzaven de manera que l'entitat pública empresarial encarregada de la xarxa ferroviària d'Espanya, no detectava la falta de tensió. 

En el mateix moment que el cable quedava sense tensió elèctrica, començaven els altres membres del grup la seua tasca. Un d'ells s'elevava a uns tres metres d'altura i, amb una eina fabricada específicament per a ells, tallava el cable de 300mm de secció, tirant-lo a la via fèrria. Altres dos membres començaven a enrotllar-ho i tallar-ho en trams d'uns deu metres. Cada metre lineal d'aquesta mena de cable pes 2,8 quilograms, arribant a sostrauen en un mateix fet més de 800 metres, és a dir uns 2500 quilograms de càrrega.

Una vegada carregat en els vehicles, i en contacte directe amb els dos membres del grup que es trobaven a Barcelona, transportaven en vehicles de gran tonatge el botí. En unes certes ocasions, amagaven la càrrega en naus pròximes als fets, procedint en dies posteriors al seu trasllat i venda final. 

El grup criminal estava establit a la província de Barcelona, on disposaven de diferents escalons logístics per a la venda del material sostret.

Una vegada analitzada tota la informació, els investigadors van determinar el següent objectiu de l'organització, la qual cosa va precipitar l'última fase de l'operació i la detenció de tots els membres a Barcelona.

Els sis integrants de l'organització han sigut detinguts per pertinença a organització criminal i com a presumptes autors de 31 delictes de robatoris amb força, robatori i ús de vehicles de motor, trencament de condemna i delictes continuats contra la seguretat viària. Tot això ocorregut a les províncies de Girona, Barcelona, Tarragona, Lleida, Castelló i València.

S'han intervingut tres vehicles, tots els dispositius mòbils dels membres del grup, així com eines específiques per a cometre els fets i roba amb la qual fingien ser treballadors de diferents companyies autoritzades a fer treballs en les vies. 

La instrucció judicial i coordinació duta a terme pel Jutjat d'Instrucció número 4 de Sagunt (València) ha conclòs amb l'ingrés a la presó per a quatre dels detinguts. 

L'operació ha sigut desenvolupada per l'Equip de Patrimoni de la Unitat Orgànica de Policia Judicial de la Guàrdia Civil de Castelló

Te puede interesar
Lo más visto