AVA-ASAJA reclama solucions per als regants que paguen el doble per la factura elèctrica

L'organització denuncia que el cost del reg de les entitats de regants s'ha duplicat respecte a l'any anterior per al mateix període i quantitat d'aigua

General 26/07/2022 Redacció Redacció
ep_grafico_de_horas_valle_llano_y_punta_del_nuevo_recibo_de_la_luz_780x440

L'Associació Valenciana d'Agricultors (AVA-ASAJA) adverteix que les factures dels regants s'han incrementat de manera desmesurada duplicant a les de l'exercici anterior a conseqüència de les pujades de preu en les renovacions, de manera que una entitat de reg que gastava 7.700 euros el mes de juny de 2021, en 2022 ha hagut de pagar 14.500 euros per l'ús de la mateixa quantitat d'aigua, dels quals 2.000 euros corresponen al càrrec addicional derivat del topall al gas.

Tal com ja va denunciar recentment aquesta organització, la decisió del Govern d'establir un topall al cost del gas, a fi de rebaixar la factura de la llum, implica que les centrals generadores d'electricitat que empren aquesta font no poden repercutir els seus costos reals en l'energia que ofereixen al mercat, per la qual cosa se'ls han de compensar per aqueix desfasament, que és variable de manera horària. L'organització agrària assenyalava que lamentablement qui assumeix aqueix cost addicional són els contractes indexats, els de PVPC (preu voluntari de xicotet consumidor) des del 15 de juny de 2022 i tots aquells contractes amb preus fixos que s'hagen signat per primera vegada o s'hagen renovat a partir del 26 d'abril de 2022. Es tracta d'un sobrecost que s'aplicarà fins al 31 de maig de 2023.

Aquest increment desorbitat en els costos de producció s'uneix a la dramàtica situació que viu el camp valencià de crisi de preus. Per això, el president de AVA-ASAJA, Cristóbal Aguado, assenyala que “aquesta mesura és positiva per a una part de la població, però ofega encara més als regants, ja que està significant un nou sobrecost i per tant és insostenible”. AVA-ASAJA exigeix de manera urgent al Govern l'aplicació de mesures fiscals que resulten veritablement eficaces per a alleujar l'escalada dels costos de producció, com ara l'aplicació de la doble tarifa elèctrica per al reg, bonificacions en la factura del gasoil i dels fertilitzants, tal com es recull en la Llei de la Cadena Alimentària, així com una reducció fiscal en els productes fitosanitaris.

Te puede interesar
Lo más visto