Més de 100 persones treballadores autònomes presten els seus serveis en 150 localitats en risc de despoblació gràcies al programa Itinerant de la Generalitat

42 professionals a la província de Castelló, 26 a València i 34 a Alacant s'han sumat a la iniciativa per a acostar serveis de podologia, fisioteràpia, òptica i veterinària

General 04/08/2022 Redacció Redacció

La directora general de l'Agenda Valenciana Antidespoblament , Jeannette Segarra, ha assenyalat que la Generalitat ha ampliat a més de 100 el nombre de professionals del programa Itinerant, que treballen per compte propi en serveis bàsics a la ciutadania en localitats amb el risc de despoblació. 

Segarra ha recordat que l'objectiu de Itinerant és “afermar a aquestes persones treballadores autònomes i permetre'ls ampliar la seua clientela, la qual cosa repercuteix en la millora de la qualitat de vida dels veïns i veïnes d'aquestes localitats que ara disposen d'uns serveis amb els quals abans no comptaven”.

En total, 102 professionals itinerants s'han anat sumant a la iniciativa, que té com a principals serveis demandats els de podologia, veterinària, fisioteràpia, òptica, perruqueria, taxi rural a més d'electricitat, jardineria o obra de paleta. Així, en l'actualitat 42 professionals desenvolupen el seu treball a la província de Castelló, 26 en la de València i 34 en la d'Alacant

El programa, que va començar en 2021 com una iniciativa pilot a les comarques de l'Alt Palància, la Vall d'Albaida i el Comtat, s'ha implantat al llarg d'aquest primer semestre de l'any fins a dotze comarques i en més de 150 municipis, de manera que abasta ja a tot el territori en risc de despoblació de la Comunitat Valenciana.

A la província de Castelló, a més dels 25 municipis de l'Alt Palància, s'han sumat totes les poblacions de la Plana Baixa i l'Alt Millars, així com de l'Alt Maestrat-Penyagolosa i, en els últims mesos, els Ports i Baix Maestrat, amb un total de 76 poblacions adherides.

A la província de València, són 18 els municipis que formen part del programa a la Vall d'Albaida, al costat dels set que conformen el Racó d'Ademuz i 17 de la Regió muntanyenca, amb un total de 47 municipis adherits en aquestes tres comarques.

Per part seua, a la província d'Alacant són 28 les poblacions adherides entre les comarques de Comtat- Alcoià, Marina Baixa i Marina Alta.

Jeannette Segarra, que ha agraït “la implicació d'aquests professionals amb el territori”, ha posat l'accent en la col·laboració entre l'Agenda Avant, la Federació Valenciana de Municipis i Províncies, les mancomunitats i els ajuntaments per a portar a terme aquesta iniciativa, que ha despertat ja l'interés d'altres comunitats autònomes, com la d'Aragó, així com de la Comissió per al repte demogràfic del Senat. 

Te puede interesar
Lo más visto