Milers de persones ja gaudeixen de la XX Mostra d’Oficis Tradicionals de Sant Jordi

Iván Sánchez Cifre: “Aquest és un poble que cuida les seues tradicions però que també mira al futur amb ambició”

Cultura 06 de agosto de 2022 Redacció Redacció
Mostra d'Oficis Tradicionals Sant Jordi 2022 2

Milers de persones ja estan gaudint de la celebració aquest cap de setmana de la XX Mostra d’Oficis Tradicionals de Sant Jordi, després que hui s'haja inaugurat al caient del migdia. Des d'aquest mateix matí han sigut centenars de persones les que han començat a passejar per a gaudir l'experiència, el coneixement i els productes que ofereixen el centenar d'expositors n aquest esdeveniment organitzat per l'Ajuntament de Sant Jordi.

I és que des de les 11 hores s'han programat, a més de les activitats pròpies de l'artesania tradicional, actuacions musicals, exhibicions amb animals, degustació de productes i activitats infantils. Cal tindre en compte que es tracta de la major mostra d'oficis tradicionals d'Espanya i atraurà a milers de visitants tant de la comarca com a nivell nacional.

Iván Sánchez Cifre, alcalde de Sant Jordi, ha explicat que “Sant Jordi, un poble que cuida les seues tradicions, però també un poble ambiciós que mira al futur i que manté les seues tradicions no solament com un motiu d'orgull, sinó també com una oportunitat per a créixer i generar recursos econòmics i llocs de treball. Es tracta de la major mostra d'oficis tradicionals d'Espanya i que aquest cap de setmana ha atret a milers de visitants tant de la comarca com a nivell nacional”.

L'alcalde de Sant Jordi ha recordat que “és la major mostra de tota Espanya dedicada exclusivament als oficis artesanals i que es fa gràcies a la col·laboració d'associacions i veïns, que treballen durant tot l'any perquè puguem gaudir tots amb molts estands i de qualitat”. Iván Sánchez Cifre ha fet aquestes declaracions davant centenars de visitants i autoritats de tota la comarca, així com les diputades i diputats provincials, Marta Barrachina, María Ángeles Pallarés i Andrés Martínez.

Es concentra en la Plaça Major i carrers annexos

La XX Mostra d’Oficis Tradicionals se celebra en la Plaça Major de Sant Jordi i els seus carrers annexos i participa un centenar d'artesans arribats de tota Espanya. Entre els artesans que prenen part en la Mostra hi ha vidriers, restauradors d'antiguitats i fòssils, cesters, alpargaters, artesans de la fusta, apicultors, saboners, forjadors, artesans de morters de pedra, fabricadores d'instruments tradicionals, picapedrers, viticultors, formatgers, escultors, guarnicioners i molts més. Així mateix, hi ha una demostració de silvestrisme, amb ocells entrenats per experts.

A més, de la mà dels propis mestres artesans els visitants poden gaudir de demostracions d'oficis que ja es troben en vies d'extinció. D'altra banda, els que vulguen poden visitar la casa taller de Sali García, que restaura mobles i pintures, en la Plaça Major, 3.

A més, hui diumenge participaran prop de 20 pintors de tota Espanya en l'IV Concurs de Pintura Ràpida 2022 que ha organitzat l'Ajuntament de Sant Jordi. Aquest prestigiós certamen, que té uns premis en metàl·lic de 1.400 euros, coincideix amb la finalitat de setmana més multitudinari de l'any al poble amb la celebració de la XX Mostra d’Oficis Tradicionals.

Així, l'IV Concurs de Pintura Ràpida 2022 tindrà lloc el diumenge 7 d'agost a les 8.45 hores i participaran prop de 20 pintors, inclosos els de categoria infantil-juvenil. Els inscrits utilitzaran la Tècnica de Pintura Ràpida en oli-acrílic, aquarel·la i dibuix, mentre que el tema de les obres hauran de ser els paisatges urbans circumscrits en el municipi de Sant Jordi i dins de la urbanització de Panoràmica del terme municipal de Sant Jordi.

D'altra banda, la gastronomia i la restauració també tenen el seu propi protagonisme en aquesta XX Mostra d’Oficis Tradicionals de Sant Jordi, ja que, durant tot el cap de setmana, en la Plaça de l'Església hi ha una zona gastronòmica amb tres food trucks i el Fossar Vell es convertirà en una zona de degustació de cerveses artesanes, caves i vi. Ací hi ha una actuació musical el dissabte a la vesprada i una altra el diumenge al matí.

En alguns llocs hi ha també gelats artesanals, embotits i formatges, pans artesanals, mel i melmelades, a més de roses de dacsa, cotó de sucre pensant en els més xicotets.

També s'ha inaugurat l'exposició “100 revistes dels fulls de Sant Jordi del Maestrat”, publicades entre 1996 i 2022. Estaran exposades en el Centre Cívic de la Plaça Major fins al dia 13 d'agost, a càrrec de la “Associació dels Jordiens Absents”. Aquesta exposició comparteix espai amb la de “120 Anys de Música, Història d’una trajectória musical 1902-1992/1992-2022”, que es va inaugurar en les Festes Majors i ara continua activa.

La Mostra romandrà oberta també el diumenge des de les 11 fins a les 13.30 hores i des de les 17.30 fins a les 21.30 hores.

Programa d'activitats del diumenge 7 d'agost:

11 hores: Obertura de la Mostra d’Oficis Tradicionals, en la qual tindrà lloc l'IV Concurs de Pintura Ràpida, patrocinat per Grup Forés.

12 hores: Atraccions tradicionals ecològiques i sostenibles.

16 hores: Exposició de les obres de l'IV Concurs de Pintura Ràpida, lliurament de premis i clausura d'aquest.

18 hores: Atraccions tradicionals ecològiques i sostenibles.

18 hores: Actuació del Grup de Bombos i Tambors de Sant Jordi.

19.30 hores: Tardeo amb “Tribut a l'últim de la Fila”.

Te puede interesar
Lo más visto