La UE intercepta els primers enviaments de taronges i mandarines sud-africanes de la campanya infestades de falsa arna i taca negra

AVA-ASAJA reclama a Brussel·les “abandonar la política de conveniència i estendre el tractament en fred a les mandarines perquè tenen el mateix risc fitosanitari”

General 10 de agosto de 2022 Redacció Redacció

L'Associació Valenciana d'Agricultors (AVA-ASAJA) manifesta la seua “preocupació” per les primeres intercepcions produïdes en la campanya citrícola de l'hemisferi sud, que acaba de començar, de carregaments de taronges i mandarines procedents de Sud-àfrica amb destinació a la Unió Europea (UE) infestades de falsa arna (Thaumatotibia leucotreta) i taca negra (Phyllosticta citricarpa), dues plagues de quarantena que no són presents a Europa i la introducció dels quals implicaria pèrdues milionàries no sols als cítrics sinó també a multitud de cultius (fruites d'os, poma, pera, alvocat, vinya, olivera, caqui, magraner, pimentó, tomaca o albergínia) i fins i tot a la rosa o espècies arbòries com el roure.

En concret, la Direcció General de Salut i Seguretat Alimentària de la Comissió Europea ha comptabilitzat durant el mes de juliol un total de set deteccions de plagues i malalties en les importacions citrícoles sud-africanes: cinc lots contaminats amb taca negra (dues en mandarines i tres en taronges) i dues amb presència de falsa arna (un en mandarines i un en taronges). A més, consta una altra intercepció de trips occidental de les flors (Frankliniella occidentalis) en un enviament d'albergínies des del país sud-africà.

AVA-ASAJA recorda que la UE obliga les taronges sud-africanes a realitzar un tractament en fred des del passat 14 de juliol precisament a fi d'evitar l'entrada de la falsa arna, per la qual cosa adverteix que si la referida detecció s'ha registrat amb posterioritat a aqueixa data exigirà a Brussel·les endurir les condicions del mecanisme aprovat a fi d'assegurar una seguretat fitosanitària completa, seguint les recomanacions científiques de l'Autoritat Europea de Seguretat Alimentària (EFSA).

Així mateix, el fet que la UE haja interceptat la falsa arna en un carregament de mandarines sud-africanes torna a demostrar que el tractament en fred també és necessari per al cas de la mandarina, no sols de la taronja. El president de AVA-ASAJA, Cristóbal Aguado, reclama a Brussel·les “abandonar la política de conveniència, que anteposa descaradament els interessos comercials d'uns pocs estats membres, com a Països Baixos, sobre la legítima defensa de l'agricultura, la sobirania alimentària, el medi ambient i la democràcia de tota Europa. Si els científics i els fets deixen en evidència que les mandarines comporten el mateix risc d'introduir i propagar la falsa arna, no té cap sentit que els polítics continuen negant-los el tractament en fred que ja s'aplica a les taronges”.

Aguado també manifesta el seu “malestar davant les continuades deteccions en 2022 de taca negra en els cítrics sud-africans perquè, igual que la falsa arna, és una plaga molt perillosa per al nostre sector. Durant el passat Grup de Contacte de Cítrics d'Espanya, França, Itàlia i Portugal considerem insuficients les últimes mesures de control adoptades per la UE per a previndre la introducció i expansió d'aquest fong, i les primeres dades de la campanya sud-africana ja ens donen la raó. Estem jugant amb foc i, si seguim així, ens cremarem”.

Te puede interesar
Lo más visto