La Diputació de Castelló coordina a 750 efectius de bombers, 200 vehicles i cinc mitjans aeris per a protegir la província davant el risc extrem d'incendis

El diputat provincial de Bombers, Abel Ibáñez, demana “tindre especial cura per a evitar cometre qualsevol imprudència que poguera provocar un incendi”

General 14 de agosto de 2022 Redacció Redacció
incendio caudiel

La Diputació de Castelló manté mobilitzats a als efectius del Consorci Provincial de Bombers davant l'alerta extrema per incendis forestals en tota la província. L'avís coincideix amb el que s'espera siga l'episodis de calor més intensos de l'estiu. Durant aquest cap de setmana la previsió apunta al fet que els termòmetres aconseguisquen els 40 graus en diferents punts del territori, la qual cosa sumat a la baixa humitat convida a extremar totes les precaucions.

Enfront d'aquesta situació, la Diputació coordina un total de 750 efectius, 200 vehicles i cinc mitjans aeris perquè no es perda ni un minut a l'hora d'actuar en cas d'emergència. Les dades són els següents:

• 750 efectius en total

• 200 vehicles

• 5 mitjans aeris 3 avions Air Tractor i 2 helicòpters dotats d'Unitat Helitransportada de Bombers Forestals.

• 4 parcs Bombers Professionals

• 5 parcs de Bombers Voluntaris

• 18 Unitats de Bombers Forestals de Generalitat assignades al Consorci Provincial

• Unitat de Maquinària i Logística (UML)

• Unitat de Voluntaris de Protecció Civil de Diputació, amb funcions preventives i de suport logístic.

El dispositiu està format per efectius i mitjans propis del Consorci Provincial de Bombers de Castelló i mitjans de Generalitat assignats al Consorci. El diputat provincial de Bombers, Abel Ibáñez, ha explicat que les previsions de l’Aemet i de l'Agència Valenciana de Seguretat i Resposta a les Emergències “apunten a un risc d'incendi que serà molt alt els próxims dies, per la qual cosa tots hem de tindre especial cura per a evitar cometre qualsevol imprudència que poguera provocar un incendi”.

En aquest sentit, Ibáñez ha assenyalat que “en cap concepte s'ha d'encendre cap mena de foc en zones forestals i s'haurà d'evitar realitzar qualsevol activitat agrícola o d'un altre tipus amb maquinària o eina que puga produir espurnes o calor, per la qual cosa també és aconsellable evitar circular amb vehicles de motor per camins forestals”.

Si qualsevol persona veu un fum “que cride immediatament al 112, perquè és preferible rebre diverses trucades que retardar la mobilització pensant que algú haurà avisat”, afegix Abel Ibáñez, qui subratlla que “en cas de produir-se un incendi s'han de seguir en tot moment les indicacions dels serveis d'emergència”

Per part seua, Fernando Kindelán, cap de la secció forestal del departament de bombers de la Diputació de Castelló, reconeix que “tenim per davant uns dies molt complicats, tal vegada els més difícils de tot l'any”. Al seu judici, després dels continus episodis d'altes temperatures durant tot l'estiu “la vegetació de la matjoria de les nostres muntanyes es troba en una alta disponibilitat per a cremar”.

A això cal sumar aquest pròxim episodi amb previsió de temperatures de fins a 40 graus, humitats molt baixes i possibilitat de vent de component oest. Aquestes condicions “poden fer que en cas de produir-se un incendi la seua evolució puga ser molt desfavorable amb avanços molt ràpids i violents”, per la qual cosa des del Consorci de Bombers “demanem a tota la ciutadania extremar la precaució per a evitar un possible incendi forestal”.

Això comporta principalment “tindre especial precaució les zones d'habitatges disseminats o urbanitzacions situades en enclavaments forestals, creant i mantenint netes de vegetació franges perimetrals entorn de les edificacions”.

Des de la Diputació es recomana evitar l'exposició prolongada al sol i hidratar-se constantment per a evitar colps de calor i insolacions. També s'aconsella no fer menjars copiosos i usar roba lleugera i de colors clars, així com utilitzar protectors solars i evitar llocs tancats o sense ventilació.

Te puede interesar
Lo más visto