El president de la Generalitat, Ximo Puig, ix al rescat dels hotelers valencians en el programa de Turisme Social

Davant la passivitat del Govern d'Espanya, la Comunitat Valenciana posa en marxa un pla d'ajudes als hotels que es mantinguen oberts per a garantir llocs de treball i activitat econòmica

Economía 24 de agosto de 2022 Redacció Redacció
d84e7a54-e242-fd4c-be51-7104c7706139

El president de la Generalitat Ximo Puig ha anunciat hui la imminent posada en marxa d'un pla específic de suport als establiments hotelers que es mantinguen en el programa de vacances de Turisme Social (IMSERSO) per a evitar el desastre del tancament d'empreses, pèrdua d'ocupacions i empitjorament de la vellesa activa dels nostres majors. 

Davant la passivitat del Govern d'Espanya en aquest assumpte, ha sigut el Govern Valencià el que ha hagut de prendre cartes en l'assumpte i preparar un programa d'ajudes que serà d'exclusiva aplicació als establiments hotelers situats en la Comunitat Valenciana que hagen participat en algun dels programes de Turisme Social. Aquests hotels no poden traslladar els importants increments de costos de producció (mà d'obra, matèries primeres, alimentació i begudes i cost energètic) al consumidor en estar el preu topat per la pitjor gestió política que s'ha fet des del Ministeri de Política Social en els quasi 40 anys d'existència del programa de vacances de Majors. 

Des del sector hoteler s'ha acollit aquesta decisió del Govern Valencià amb molta satisfacció, perquè "és un globus d'oxigen per a molts hotels que no tenien més opció que el tancament en el pròxim hivern" ha declarat el president de HOSBEC, Toni Mayor. 

En una reunió celebrada aquest matí en la seu de la Presidència de la Generalitat, han assistit:

Ximo Puig, president de la Generalitat
Arcadi España, conseller d'Hisenda i Model Econòmic.
Francesc Colomer, secretari autonòmic de Turisme
Herick Campos , director general de Turisme

Per la representació empresarial de HOSBEC han assistit:
Toni Mayor, president 
Pablo Hernández, vicepresident
Nuria Montes, secretària general 


El president dels hotelers valencians, Toni Mayor, ha agraït al president Puig tot el seu suport en aquest assumpte "ha sigut l'únic president autonòmic que s'ha banyat del costat dels seus hotelers i dels treballadors i majors enfront de la desraó del Ministeri que dirigeix Belarra. Ha sigut l'única veu política que ha exigit que cal pagar pel cost del servei i vetlar pel pilar del programa que és el manteniment de l'ocupació en les zones turístiques". I Toni Mayor contínua destacant que "aquest suport no sols ha sigut verbal, sinó que ara es trasllada a una línia de suport econòmic directe, fent el que no ha fet el Govern d'Espanya i això que ha tingut ocasions i justificacions més que raonables per a rectificar el seu full de ruta. El president de la Generalitat ha fet una lectura realista de la situació soci econòmica prenent decisions ràpides i efectives. En moments extraordinaris, mesures extraordinàries”.

A més, aquest suport econòmic de la Generalitat pot tindre un doble factor positiu: no sols permetrà que els 60 hotels de la Comunitat continuen en el Imserso sinó que pot fer que la demanda cap al nostre destí siga més fort, precisament perquè "altres destins quedaran tancats o reduïts a la mínima expressió precisament pel forat econòmic que suposa. El Govern Valencià ha facilitat que tots els turistes sènior puguen vindre a la Comunitat Valenciana.”

I Major ha avançat un tercer efecte positiu d'aquest pla d'ajudes: “actuarà de trencaglaç davant l'entossudiment del Imserso i condicionarà de forma molt positiva el disseny del nou plec que haurà d'estar preparat en menys de 6 mesos”.

A continuació els oferim detalls de tipus econòmic sobre el Pla d'Ajudes, de l'impacte econòmic i de la desviació de costos que s'està produint. 

Esquema del pla de suport del Govern Valencià

- Destinataris: empreses hoteleres que hagen treballat en algun dels programes de Turisme Social almenys 90 dies durant l'any 2022, la qual cosa sumat a la temporada turística ordinària es converteix en un establiment sense estacionalitat. S'estima que poden beneficiar-se unes 60 empreses hoteleres en tota la Comunitat Valenciana situades en els municipis de L’Alfes del Pí, Benicàssim, Benidorm, Calp, Dénia, Gandia, Guardamar, Xàbia Peníscola, Torrevieja, Vinaròs i València. 
- Quantia de l'ajuda: 6 euros per habitació contractada /dia fins al límit de 900€ per habitació.
- Import total destinat: 5 milions d'euros. 
- Límit màxim per empresa: 400.000 €

Impacte econòmic

Amb aquesta línia de suport del Govern Valencià es possibilita el manteniment del programa IMSERSO a la Comunitat Valenciana. Això permetrà que la despesa total que realitzen els turistes del Imserso en el nostre territori siga d'aproximadament 77 milions d'euros en tot l'any 2022 i que es mantinguen més de 3.000 ocupacions directes i uns 10.000 indirectes de tota la cadena de valor: des de proveïdors de productes i serveis fins a tot el teixit comercial i hostaler dels destins, passant per excursions i visites culturals. 
"L'ombra del turisme és molt allargada" ha afirmat el president de HOSBEC. 

Increments de costos hotelers que no ha tingut en compte el Govern d'Espanya per al Programa IMSERSO. 

Segons els càlculs que ha realitzat aquesta Associació sobre la base de dades oficials de costos laborals, IPC i OMIE, els costos de producció d'una pernoctació hotelera del programa IMSERSO s'han incrementat en l'últim any més d'un 31% sobre la base dels següents criteris:

Recursos humans ⬆️ 5%
Llenceria i neteja d'habitacions ⬆️ 6,5%
Alimentació i begudes ⬆️ 13%
Animació i servei mèdic ⬆️ 1,1%
Administració ⬆️ 3,6%
Energia ⬆️ 210%

Amb aquests increments, el cost mínim de producció se situa en una xifra de 35€ per persona, mentre que els responsables de l'IMSERSO han obviat qualsevol actualització o previsió de desviació de costos i han mantingut 'sense pujar ni un euro' el disseny econòmic del programa. Això fa que els hotels reben una retribució de 22€ per persona i dia per a cobrir allotjament, pensió completa, aigua i vi, wifi, animació i tots els serveis de l'hotel de 4/3 estreles. Aquest desfasament econòmic és el que ha posat al programa IMSERSO contra les cordes perquè de no comptar amb el 'baló d'oxigen que hui posa en marxa el Govern Valencià, el tancament era inevitable per al sector".

Te puede interesar
Lo más visto