La Diputació de Castelló ha destinat en 2022 més de 460.000 euro per a combatre la plaga de mosquits

El president José Martí argumenta que la lluita contra aquests molestos insectes en una prioritat per al seu equip de govern, que en el que va d'any ha escomés 16.464 accions antidípters

General 03 de septiembre de 2022 Redacció Redacció
_DSC8050

La Diputació de Castelló ja ha invertit entre gener i agost del present exercici 462.012 euros en l'execució de 16.464 accions antidípters, amb càrrec al Pla Provincial contra els Mosquits. Així ho ha explicat el president, José Martí, qui ha assenyalat que aquesta quantitat sorgeix de la suma dels costos dels tractaments terrestres i aeris efectuats fins avui per la pròpia Diputació en el medi natural, i dels treballs de control de la població de mosquits existent en les zones urbanes dels diferents municipis. Aquesta anàlisi de situació, que és remès per la institució provincial als ajuntaments, constitueix el full de ruta a seguir per les empreses contractades pels municipis per a combatre la plaga .


El president ha assenyalat que és important recordar que la Diputació de Castelló s'encarrega de realitzar els tractaments en les zones no urbanes i que les accions en les àrees urbanes són de competència municipal.

Millores del Pla Provincial en 2022

En un altre ordre de coses, José Martí ha recordat que el nou Pla Provincial contra els Mosquits que ha entrat en vigor en 2022 té un pressupost de 630.348 euros i contempla un increment anual del 30% en el nombre de jornades de treball, així com un estalvi econòmic del 36% respecte a 2021 i 2020, exercicis en els quals la dotació econòmica del Pla aconseguia el milió d'euros a l'any.

Ajudar al sector turístic

El president ha referit que la lluita contra aquests molestos insectes «és una prioritat» per a l'actual equip de govern progressista de la Diputació de Castelló «perquè ens preocupa el benestar de les nostres ciutadanes i ciutadans, i de les persones que visiten la província durant l'època estival».


A més, ha dit que «hem buscat la major eficàcia possible perquè també som conscients del pes que el sector turístic té en l'economia provincial». Segons ha recordat, «és lògic que posem tota la carn a la graella per a combatre la plaga de mosquits, sobretot, en un exercici com l'actual, que està cridat a ser el del retorn a la normalitat prepandèmica».

En termes similars s'ha pronunciat la diputada de Medi Natural, María Jiménez, qui ha assenyalat que «activem tots els nostres mitjans amb l'objectiu de reduir al màxim les molèsties sobre la població». Una tasca que en opinió de Jiménez «resulta complicada perquè el canvi climàtic ve provocant en els últims anys un increment significatiu del nombre de mosquits”.

La diputada també s'ha referit a les millores introduïdes per l'actual equip de govern en el Pla Provincial contra els Mosquits respecte al que va treure a licitació la corporació anterior en 2019.

En aquest sentit, ha assenyalat que en el nou contracte s'havia previst inicialment la realització de dues sessions aèries, a pesar que en 2019, 2020 i 2021 només va ser necessari escometre un vol per any.

Dues jornades de tractaments aeris que ja es van dur a terme la passada primavera per a fer front a l'increment desmesurat de mosquits i larves que es va produir en el medi natural, en registrar-se intensos episodis de pluja i una pujada considerable de les temperatures. Aquesta situació va obligar a actuar per via aèria davant la impossibilitat d'aplicar tractaments terrestres durant dies en importants àrees inundades del territori, de difícil accés per als mitjans terrestres.

205.000 euros reservats per a vols

No obstant això, Jiménez recorda que el seu departament ha reservat 205.000 euros «per si en el que queda d'any tornaren a reproduir-se episodis de pluja intensa i fora necessària l'aplicació de tractaments aeris». Aquesta quantitat econòmica permetria realitzar quatre vols.


El terrestre més eficaç

De totes formes, la diputada ha tornat a recordar que els tractaments aeris «són l'excepció perquè requereixen l'autorització de la Conselleria de Sanitat Universal i Salut Pública i perquè segons ens indiquen tots els experts, els tractaments terrestres són molt més efectius que els aeris». Explica que els aeris només són eficaços contra les larves mentre que els terrestres ataquen a larves i individus adults.

Te puede interesar
Lo más visto