La Diputació de Castelló aprova una declaració institucional de suport als municipis afectats pels incendis de Les Useres i Bejís que contempla la creació d'un Pla d'Ocupació

El president José Martí mostra “la consternació de tots per l'ocorregut”, posa en valor el treball dels operaris del Consorci i recorda que tres bombers van veure seriosament afectada la seua integritat en el sinistre de l'Alt Palància

General 14 de septiembre de 2022 Redacció Redacció
631752196bdef209257908

La Diputació de Castelló ha aprovat hui una declaració institucional recolzada per tots els grups de suport als municipis afectats pels incendis de Les Useres i Bejís. El text contempla l'aprovació d'un Pla d'Ocupació perquè aquests municipis puguen contractar persones desocupades per a la reparació d'instal·lacions i serveis municipals afectats. També s'acorda la creació de línies d'ajudes en coordinació amb la Generalitat Valenciana i el seu anunciat pla de recuperació, en nom de que els ajuntaments activen ajudes a autònoms i PIMES. A més, s'opta per complementar les ajudes que altres administracions destinen als habitatges afectats pels incendis, tant de primera com de segona residència, fins a aconseguir el 100%.


La declaració institucional també contempla l'aprovació de línies nominatives d'ajudes als ajuntaments afectats, així com la pròrroga de totes les línies i programes d'ajudes perquè aquests municipis no tinguen problemes d'incompliment de terminis, així com que el Patronat Provincial de Turisme dissenye plans específics per a recuperar l'activitat turística en aquests pobles en coordinació amb Turisme Comunitat Valenciana.

La Diputació crearà finalment una oficina de coordinació i seguiment de les mesures per a aconseguir el seu màxim desenvolupament i l'eficàcia de coordinació amb la resta d'administracions públiques.

Consternació mostrada pel president

El president de la Diputació, José Martí, ha mostrat «la consternació de tots» per la virulència amb la qual es va desenvolupar l'incendi declarat a Bejís i ha procedit a donar lectura a la carta d'agraïment que els alcaldes dels municipis afectats van traslladar al Consorci Provincial de Bombers i a la resta de cossos i equips que van prendre part en els treballs d'extinció.

Martí ha posat en valor el consens que ha suposat l'aprovació d'una declaració institucional sobre els incendis, per la qual cosa té de suport als alcaldes dels municipis afectats. També ha posat en valor el treball realitzat per Bombers Diputació Castelló recordant que en algun moment de l'incendi tres bombers del consorci van veure molt seriosament compromesa la seua integritat

Santi Pérez demana repensar la gestió forestal

El portaveu del Grup Socialista, Santi Pérez, ha plantejat durant la seua intervenció en el ple «la necessitat repensar la manera de realitzar una millor gestió forestal en els boscos perquè encara que la Generalitat ha multiplicat i doblegat els mitjans i recursos en els últims anys, cada vegada hi ha més hectàrees de terreny agrari abandonat». Entén que «cal canviar la política de gestió forestal, realitzant tallafocs, millorant accessos i mantenint el mosaic agroforestal en les zones llaurades i cultivades, afavorint el pasturatge», perquè «tot suma i cal conjugar el públic i la majoria d'hectàrees privades, amb l'objectiu d'afrontar en el futur l'extinció d'incendis amb majors garanties».


No obstant això, Pérez ha reconegut l'esforç realitzat per la Generalitat, que entre 2015 i 2022 ha incrementat el pressupost en prevenció d'incendis de 67 milions d'euros a 118 milions d'euros, i en polítiques de restauració d'incendis de 0 milions d'euros a 54 milions d'euros».

El portaveu del PSPV-PSOE s'ha dirigit a les persones de les poblacions afectades perquè «no tinguen dubte que la Diputació estarà amb ells per a, juntament amb la resta d'administracions, ajudar-los a minimitzar les conseqüències econòmiques i socials» d'aquests sinistres ambientals.

També ha tingut paraules de reconeixement i agraïment a tots els cossos d'emergències i de seguretat que van participar en els treballs d'extinció perquè «van donar el millor de si, posant, fins i tot, la vida pròpia en risc». Especialment «l'esforç realitzat pels Bombers i la Unitat de Maquinària i Logística del Consorci Provincial, i els integrants de la Unitat Militar d'Emergències (UME), bombers forestals de la Generalitat, Forces i Cossos de Seguretat de l'Estat, Creu Roja, Protecció Civil, Bombers de Castelló, del Consorci de València i mitjans aeris i mitjans cedits per Aragó, Castella-la Manxa i Catalunya».

El portaveu del PSPV-PSOE també ha destacat la ràpida resposta dels serveis d'emergències, que va permetre perimetrar ràpid i controlar l'incendi iniciat a Les Useres, alguna cosa que va resultar molt més complicat en el cas de Bejís, on «les condicions climatològiques van ser excepcionalment adverses, multiplicant per 10 en dues hores la superfície cremada, malgrat la gran quantitat de mitjans d'extinció desplegats en la zona». En aquest sentit, ha recordat que va haver-hi «vents molt forts de direcció variable que van avivar les flames, van ampliar els fronts i van obligar a canviar constantment d'estratègia». Una dura batalla que els equips d'extinció van haver d'afrontar en una zona d'orografia molt complicada, mentre «la prioritat necessàriament passava per prioritzar la vida de les persones residents als pobles, dels bombers i tot el personal d'emergències».

Santi Pérez ha posat en valor la visita del president del Govern, Pedro Sánchez i l'activació per part de l'executiu central del mecanisme de declaració de ‘Zona afectada greument per una emergència de Protecció Civil, així com el compromís del President de la Generalitat Valenciana Ximo Puig, que el seu Consell ja ha adoptat un acord per a pal·liar els danys.

Pérez ha incidit en què ha sigut «una actuació ràpida i efectiva sense precedents, en el procés dels quals s'ha establit a Bejís una oficina per a assessorament i informació de les persones afectades, amb la finalitat que puga sol·licitar ajudes».

El portaveu socialista ha assenyalat que «mai s'havia actuat amb tanta celeritat i contundència per part de la Generalitat Valenciana per a fer costat a ajuntaments i persones privades.

Pel que respecta a la Diputació, Pérez considera que la Declaració Institucional aprovada hui és un pas important amb el qual es visibilitza el suport de la institució a les persones i municipis afectats i ha posat en valor que «des del primer dia, el president José Martí i el diputat de Bombers, Abel Ibáñez, van estar al peu de canó en el Lloc de Comandament Avançat per a testimoniar «l'acompanyament emocional i simbòlic de la institució» perquè com no podria ser d'una altra manera, les decisions preses en aqueix àmbit van ser de caràcter tècnic i adoptades pels tècnics, «que són les persones que saben com cal actuar per a fer front als incendis».

Pérez també ha defensat l'increment en els últims anys del pressupost que destina la Diputació per a realitzar polítiques de prevenció en les zones d'interfície urbana i en llocs pròxims a carreteres, que ha passat de 945.000 euros a 2.500.000, que ha sigut crucial per a salvar l'Embotelladora de Bejís, les cases pròximes al cementeri d'aquesta localitat o el càmping de Viver.

Ignasi Garcia: “Activarem ajudes a PIMES”

El portaveu de Compromís, Ignasi Garcia, ha reivindicat que els municipis afectats pels incendis «necessiten unitat i plenes garanties, i que Compromís, i la resta de partits, estarem al seu costat». «Per això impulsarem plans d'ocupació específics perquè els ajuntaments puguen reparar serveis i instal·lacions afectades pels incendis. Activarem ajudes a les PIMES i persones en règim d'autònoms, del sector primari, del comerç i de l'hostaleria. Prorrogarem les línies d'ajuda i subvencions dels ajuntaments afectats, per a facilitar la seua gestió, i crearem subvencions nominatives en els municipis afectats per a sufragar les despeses extraordinàries que ha originat el foc», ha continuat.

D'altra banda, Garcia ha explicat que la Diputació col·laborarà amb l'oficina de coordinació i seguiment de totes les mesures enunciades per a accelerar la recuperació ambiental i econòmica del territori afectat.


«No obstant això, record que el bosc, només està brut, quan anem i tirem el nostre fem i que som una societat, que gasta més diners públics, en pàrquings d'autocaravanes, que en abeuradors, sendes i refugis pel ramat, i altres infraestructures necessàries per als nostres boscos. I això no ve d'ahir. Repensem-nos ja», ha conclòs el portaveu de Compromís.


Suport al sector ceràmic

El ple de la Diputació ha aprovat una segona declaració institucional instant el Govern d'Espanya a impulsar un pla de mesures urgents de suport al sector ceràmic per a afrontar la crisi, afegint els ERTES pels costos energètics. Entre els punts inclosos en aquesta declaració figura l'impuls d'un estatut de consumidors ‘gasointensivos’ que reconega les particularitats d'indústries com la ceràmica. També s'opta per l'adopció de mesures directes per a reduir de manera immediata el cost de totes les energies, així com l'ampliació de deduccions o reduccions de l'impost especial sobre hidrocarburs.


1,7 milions per al Fons contra la Despoblació

El ple de la Diputació de Castelló ha aprovat per unanimitat la proposta de l'equip de govern d'aportar 1.708.125 euros al Fons de Cooperació Municipal per a la lluita contra el Despoblament dels municipis de la Comunitat Valenciana, la qual cosa permetrà que 84 xicotets pobles de la província reben aquesta any 3,4 milions d'euros per aquesta via perquè la quantitat que transfereix la Diputació és exactament la mateixa que la que aporta la Generalitat Valenciana. D'aquesta manera, els municipis beneficiaris rebran un 13% de recursos més que en 2021, exercici en el qual l'aportació de les dues administracions va sumar 3 milions d'euros.

Seran perceptors els ajuntaments dels pobles de menys de 300 habitants i aquells altres que tenint una població superior complisquen els requisits establits per la Generalitat Valenciana per a obtindre la consideració de municipi en risc de despoblació. Encara que la quantitat assignada varia segons diferents criteris objectius, les localitats que formen part d'aquest fons s'asseguren una assignació d'almenys 12.000 euros (sumant l'aportació de les dues institucions), enfront de la quantitat mínima de l'exercici anterior que era de 10.000 euros.

Te puede interesar
Lo más visto