La teràpia Gestalt celebra els seus 25 anys de formació a Castelló

El centre, situat al carrer Trinidad de la capital de la Plana, ofereix durant tot l'any activitats per a millorar la qualitat de vida psicològica de la ciutadania

Sanitat 15 de septiembre de 2022 Redacció Redacció
Cartel Formación

En els anys 90 un grup de joves psicòlegs pensaven que la psicologia podia oferir moltes coses a les persones: el seu aspecte assistencial, clar, però també una faceta d'aprenentatge vital, que podia resultar preventiu de majors problemes i, sobretot, apuntar a maneres de viure més satisfactoris.

Van oferir a la societat de Castelló una sèrie d'activitats que milloraren la qualitat de vida psicològica, la seua felicitat, en suma.

Van dissenyar un pla psicoterapèutic de treball personal que combinava les necessitats de millorar el que no camina bé en la vida i, per tant, de canvi i aprenentatge; amb un enfocament vitalista i optimista. Així, van triar la Teràpia Gestalt com a model de treball, i van construir la idea de “Formar-se” amb aquesta orientació.

Formar-se, quan un és adult, implica acceptar la idea d'un “millorament continu”, és a dir, que la persona pot continuar aprenent noves maneres d'enfrontar-se a la seua vida pràcticament sempre. Així com ho acceptem per a aprendre un idioma, desenvolupar un interés cultural, o una habilitat manual, podem aplicar-nos a continuar formant-nos com a persones, sense importar l'edat.

Durant aquests 25 anys han plantejat milers d'exercicis d'indagació en grup, propiciat centenars de descobriments rellevants en la vida de moltes persones, han passat hores i hores acompanyant l'expressió i la regulació d'emocions dures (i també de les agradables) enterrades en el fons de l'ànima de molts dels seus alumnes.

Han plantejat models per a comprendre el que ens resulta difícil en les relacions humanes, revisat i discutit el coneixement actual i l'experiència de molts terapeutes sobre la parella, la sexualitat, els fills, la comunicació, etc. Han propiciat l'aparició de confiança i suport interpersonal en els grups dels quals participaven, gaudint d'ambients càlids que han sigut models per a les relacions de cada qui en les seues vides. Algunes persones han millorat les seues relacions familiars o d'amistat, o han inaugurat relacions importants, unes altres han decidit prendre altres camins, acomiadant-se de persones amb les quals no podien continuar compartint. Així que han assistit a duels, a naixements i a grans reformes en el món interpersonal, però, sobretot, en la interioritat de cada qui.

Ens han ajudat a tolerar i acompanyar els dolors inevitables i han tocat amb sensibilitat el més tendre de cada qui.

I en això caminen, més majors, més sensibles, pot ser que una mica més savis, però igual d'idealistes: continuen pensant que es pot millorar i viure una bona vida, desenvolupar habilitats, recuperar aspectes de la personalitat poc entrenats i maneres d'estar amb els altres més competents i solidàries per a tots.

Per això continuen obrint el seu espai de Formació personal, amb la Teràpia Gestalt com a orientació bàsica, i amb tot el bagatge de la psicoteràpia actual i de la seua experiència com a acompanyants. Inicien a l'octubre un nou grup, un nou espai per a la indagació personal, a més d'oferir mensualment tallers i xarrades tant en el Centre Gestalt com en la llibreria Babel, amb 25 anys d'experiències.

Te puede interesar
Lo más visto