Nules inaugura la LXXV Fira de Ramaderia i Maquinària Agrícola amb actes commemoratius pel 75 aniversari

La fira estarà oberta fins diumenge i dedica un espai a donar visibilitat a l’origen de la Clemenules

Cultura 16 de septiembre de 2022 Redacció Redacció
IMG_0074

 

Nules ha inaugurat la LXXV edició de la Fira de Ramaderia i Maquinària Agrícola amb la mirada posada, un any més, en el llaurador i el sector agrari. La mostra declarada d’Interés Turístic Autonòmic compleix enguany 75 anys i és una de les més destacades i importants de la Comunitat Valenciana i referent per al llaurador i els professionals dels sector citrícola. 

L’acte d’inauguració d’aquesta edició ha estat presidit pel secretari autonòmic d’Agricultura, Roger Llanes; l’alcalde de Nules, David García; la diputada provincial, Tania Baños; el regidor d’Agricultura, César Estañol; la reina del barri de Sant Xotxim, Alba Gómez Gimeno; i pel president de la Comissió del raval de Sant Xotxim, Paco Miquel, encarregats de tallar la cinta inaugural de la mostra; a més també han format part de la comitiva inaugural la resta de membres de la Corporació Municipal, autoritats locals, la comissió de la fira, i representants del sector agrari local i provincial.

La fira estarà oberta fins diumenge 18 de setembre i en aquests tres dies es realitzaran diferents activitats entre les quals destaquen enguany diferents actes i exposicions commemoratius del 75 aniversari amb els quals es vol fer un recordatori a la trajectòria de la fira.

En aquest sentit, cal assenyalar que després de l’acte d’inauguració  ha tingut lloc un reconeixement als expositors tradicionals de la fira; a més en aquests dies també es podrà visitar una exposició de fotografies antigues relacionades amb la fira; i s’ha exposat, per primera vegada, la primera soca de Clemenules per a donar-li visibilitat a l’origen de la Clemenules.

A més, es presentarà el conte “Com ha canviat la nostra fira” que l’autora Laura Pantaleón ha escrit per a aquesta edició. Així mateix, s’exposaran els cartells presentats al concurs de cartelleria convocat per a aquest 75 aniversari, i que podran ser votats pel públic assistent. També s’ha instal·lat un photocall commemoratiu.

Així mateix, el Racó del Llaurador comptarà, un any més, amb una programació amb ponències que tenen la finalitat d’informar a les persones assistents de diferents temes d’actualitat relacionats amb el sector agrari. 

La present edició té a més el tradicional concurs de ferradors, les exhibicions d’oficis artesanals i de gossos de rabera, entre d’altres. Cal destacar també enguany els tallers de caça i natura, i les activitats i tallers enfocats als més menuts.

“El nostre objectiu és continuar sent un dels màxims exponents de la innovació i l’exposició de noves ferramentes per al sector agrari i la ramaderia en la Comunitat Valenciana”, comenta el regidor d’Agricultura, César Estañol.

Una fira amb molta tradició

La LXXV edició de la Fira de Ramaderia i Maquinària Agrícola de Nules té prop de 350 expositors, està instal·lada en una superfície de més de 35.000 metres quadrats i sol ser visitada per més de 40.000 persones procedents de diferents punts de la província de Castelló, principalment de poblacions de la comarca de la Plana Baixa.  

Els orígens de la fira es troben en el Privilegi Reial concedit el 2 de juliol de 1347 per Pere el Cerimoniós a Gilabert de Centelles (fundador de Nules) i el Reial Decret de 29 d’agost de 1708 de Felip V pel qual s’atorga a la Vila de Nules el privilegi de celebrar una fira franca. No obstant això, l’origen de l’actual fira es deu a la iniciativa dels veïns i les veïnes del raval de Sant Xotxim que en l’any 1946 varen restituir per a la població de Nules aquesta fira creada en els seus inicis pel Privilegi Reial. 

Aquesta fira ha tingut el suport de les diferents corporacions municipals, que han fet possible que la fira nascuda als anys quaranta com una simple mostra de ramaderia s’haja convertit en una de les fires de maquinària i complements per a l’agricultura més importants que se celebren a la Comunitat Valenciana.

Te puede interesar
Lo más visto