L'autoritat portuària de castelló restaura la porta original del faro de columbretes

L'associació Mar i Vent del Grau de Castelló ha dut a terme els treballs

General 17 de septiembre de 2022 Redacció Redacció
Primer faro. 1859-1916

L'Associació Mar i Vent del Grau de Castelló ha restaurat de manera desinteressada la porta original del far de les illes Columbretes. Ara s'ha situat en l'edifici principal de l'Autoritat Portuària de Castelló, en homenatge a tots els homes i dones de la mar i al personal que va viure en aquest emblemàtic far. Darrere la porta s'instal·larà una reproducció a vinil d'un dels paisatges de les illes Columbretes que l'Arxiduc Luis Salvador de Habsburgo-Lorena va dibuixar a carbó i va incloure en la seua obra Columbretes, publicada en 1895.

Es creu que la porta data de 1856, any en què es va iniciar la construcció del far, encara que no existeixen documents concrets sobre aquest tema.

Sí que queda constància que va ser el 30 de desembre de 1859 quan es va il·luminar per primera vegada el far de les Columbretes, que va arribar a estar ocupat fins un total de quatre farers amb les seues respectives famílies. El far va ser gestionat pels serveis provincials amb competències en la gestió dels senyals marítims fins a 1992, any en què va passar a dependre de l'Autoritat Portuària de Castelló.

Probablement la porta originària del far de les Columbretes va ser substituïda entre l'estiu de 1916 i l'estiu de 1917, període en el qual es van dur a terme unes obres en l'edifici per a alçar un pis, atés que fins hui només hi havia planta baixa, per ordre de l'enginyer cap Antonio Giver emesa en 1915. Es creu que aqueixa actuació va obligar a situar una porta de menors dimensions i retirar l'original.

Cal recordar que el far de les illes Columbretes va ser un dels 126 la construcció dels quals es va contemplar en 1847 en el Pla General per a l'Enllumenat Marítim de les Costes i Ports d'Espanya i Illes Adjacents. En l'actualitat aquest far continua complint la seua funció de facilitar als navegants la localització de les Columbretes gràcies als diferents senyals lumínics que emet. També és destinat a usos científics i vinculats a la gestió de les reserves marina i natural de les illes Columbretes, i especialment a les activitats de control, vigilància, seguiment i investigació científica relacionada amb les mateixa, a través de la formalització de successius convenis amb la Generalitat Valenciana i el Ministeri d'Agricultura, Pesca i Alimentació.

En 2020 va estrenar nova llanterna en substitució de la qual venia funcionant des de 1929. La seua importància i valor com a patrimoni històric va motivar a l'Autoritat Portuària de Castelló a instal·lar senyalística en cadascun dels fars que gestiona: Peníscola, Irta, Oropesa, Castelló, Columbretes i Nules. A més, ha recollit en el vídeo “La ruta dels fars de Castelló” les dades i situació de cadascun d'ells. Un homenatge als farers i les seues famílies.

Actualment hi ha un total de 187 fars repartits pel litoral espanyol.

Te puede interesar
Lo más visto