La Banda Municipal de Castelló tanca diumenge el Festival Ensems de música contemporània amb dos estrenes

La formació presenta a l’Auditori una de les obres cabdals de la nova composició mundial que combinarà amb arts visuals en directe

21 de septiembre de 2022 Redacció Redacció
Banda Municipal (ARXIU)

La Banda Municipal de Castelló tanca la 44ª edició del Festival Ensems de Música Contemporània a la ciutat amb un concert extraordinari i multidisciplinar on interpretarà tres obres de primer nivell, una de les peces cabdals de la nova creació simfònica, amb videoart en directe, i altres dos d’estrena, incorporant música electrònica. Serà aquest diumenge a les 11.30 hores, en el primer concert del curs cultural de la Banda Municipal a la sala simfònica de l’Auditori, amb la col·laboració del Conservatori Superior de Música de Castelló Salvador Seguí.

La regidora de Cultura, Verònica Ruiz, ha destacat “el reconeixement al treball, la trajectòria i la gran qualitat de la Banda Municipal que suposa aquesta nova invitació del Festival Ensems, abordant un important programa avantguardista, que té un important missatge, una vessant crítica i social feta des de la música”.

Sota la direcció de Marcel Ortega, la Banda Municipal torna a l’Ensems, amb un programa exquisit que es tancarà amb una de les obres més importants del repertori per a banda de tots els temps i que la fomació castellonenca afronta per primera vegada: ‘Apotheosis of this Earth’, del txec-americà Karel Husa. La composició, que suposa un crit a la humanitat per a reflexionar sobre com estem alterant el món fins al punt de portar-lo a la destrucció, comptarà amb l’estrena dels visuals generats en directe per Bernat Cucarella i Pere Vicalet, a cavall entre la composició i la improvisació, i d'acord amb la música.

El concert començarà amb l’estrena a Castelló de ‘Passacaglia’, primera obra per a banda del jove compositor gallec Miguel Matamoro, encarregada per la formació castellonenca. L’autor recupera una antiga forma barroca i construeix un discurs entre l’humor i la serietat que entronca perfectament amb les sonoritats de l’orquestra de vent.

En la primera part, seguirà ‘Battement d’ailes’, de José Luis Escrivà, per a banda i electrònica en viu, una de les obres més interessants de la nova composició per a banda, segons la crítica. Ací, juntament amb el protagonisme dels solistes de la Banda Municipal, en un equilibri entre la música de cambra i la formació al complet que viatja per l’experimentalitat sense que es perda la percepció de l’instrument amb tota naturalitat, cal destacar la participació en directe del compositor-tècnic Pere Vicalet.

La Banda Municipal de Castelló participarà aquest diumenge per segon any consecutiu al Festival Ensems, organitzat per la Generalitat Valenciana a través de l’Institut Valencià de Cultura, tancant l’edició a la capital després de concerts a l’Espai d’Art Contemporani i el Museu de Belles Arts. Una cita, que es celebra a València, Castelló i Alacant, i que ha estat, durant els seus 44 anys d’història, un espai d’exhibició, reflexió, interpretació i creació de les tendències musicals i sonores més actuals tant en contextos acadèmics com artístics. Ensems és, a més, el festival degà de la música de creació recent a l’Estat i s’ha convertit en un dels festivals de referència en el nou panorama musical i de creació sonora a nivell internacional.

Lo más visto