El Programa Alba contra la prostitució i l’explotació sexual atén una mitjana de cinc dones al dia en el primer any de funcionament

Aitana Mas destaca l'èxit d'un programa que busca donar resposta “immediata i urgent” a la situació en la qual es troben aquestes dones

General 25 de septiembre de 2022 Redacció Redacció
foto explotación castellano 1

La vicepresidenta i consellera d'Igualtat i Polítiques Inclusives, Aitana Mas, ha destacat amb motiu de la celebració del Dia Internacional contra l'Explotació Sexual i el Tràfic de Persones, l'“èxit” del Programa Alba impulsat per la Conselleria, que en el primer any de funcionament ha atés 1.564 dones víctimes d'explotació sexual, la qual cosa suposa una mitjana de cinc persones al dia. 

La vicepresidenta s'ha sumat a la commemoració, el 23 de setembre, del Dia Internacional contra l'Explotació Sexual i el Tràfic de Persones, per a insistir en la importància i la necessitat de “previndre i combatre” l'explotació sexual i el tràfic de persones, i d'atendre “amb eficiència i qualitat” les dones víctimes d'aquestes situacions, “perquè puguen eixir del context en el qual es troben amb alternatives com les que el Programa Alba els ofereix”. 

El Programa Alba és una iniciativa posada en marxa per Igualtat l'octubre de 2021 i el seu èxit radica, segons ha assenyalat Mas, en el treball que realitzen les unitats mòbils del programa, “que es desplacen allà on estan les dones prostituïdes per a fer la detecció i acompanyar-les sempre amb una atenció directa i integral”. 

El projecte s'emmarca dins de l'Estratègia valenciana contra les violències sexuals, i busca donar “resposta immediata i urgent a aquestes dones a través del Sistema Públic Valencià de Serveis Socials”, ha assenyalat la vicepresidenta.

Atencions realitzades

El balanç del programa, des del 15 d'octubre de 2021 fins al 31 d'agost d'enguany, informa de 1.564 dones ateses i 7.119 atencions de diversa tipologia realitzades pels equips que integren el programa. 

Els equips, un en cada província, estan integrats per un total de 9 persones professionals: dues treballadores socials, dues educadores socials, una psicòloga, una advocada, una integradora social, una dona supervivent amb formació en mediació que assessora i acompanya l'equip i una administrativa.

La directora general de l'Institut Valencià de les Dones, María Such, ha explicat que les professionals, a més d'oferir atenció a les oficines, “realitzen eixides mitjançant unitats mòbils a les zones i els llocs on es té coneixement o indicis que es desenvolupen activitats d'explotació sexual”. 

Quan les dones entren en el Programa Alba, ha indicat Such, reben “assessorament i atenció social integral en tots aquells aspectes que necessiten i que promoguen la seua promoció personal i social, el seu accés i la inserció en els recursos comunitaris per a eixir de la situació d'explotació sexual”.

La intervenció també inclou atenció psicològica per a promoure aquells factors de resiliència que els permeten realitzar un projecte vital satisfactori per a elles. També es treballa l'adquisició d'habilitats prelaborals i de qualificació professional, a més d'oferir-los atenció jurídica.

Del total d'atencions, ha indicat la directora general, hi ha hagut 4.978 atencions de caràcter social, 932 jurídiques i 612 atencions psicològiques. Així mateix, s'han dut a terme 354 atencions vinculades a la cerca d'ocupació i 243 d'àmbit formatiu, a més de 452 plans d'atenció individualitzada. 

El programa ofereix també a les dones allotjament immediat en cas que no el tinguen i vulguen abandonar la situació d'explotació en la qual viuen. En aquests casos, se'ls explica la seua situació legal i les seues possibilitats, i se'ls acompanya en el procés d'eixida de la situació en què es troben, utilitzant els serveis existents en la xarxa pública. Quant a ingressos en recursos residencials, s'ha facilitat allotjament a 59 dones i 22 filles i fills menors a càrrec seu.

D'altra banda, el Programa Alba també desenvolupa accions de sensibilització i prevenció de l'ús de la prostitució, i treballa coordinadament amb les Forces i Cossos de Seguretat de l'Estat, la Fiscalia o els jutjats, en aquells casos en els quals detecten situacions que puguen ser constitutives de delicte.

En aquests casos, es preveu oferir a les dones víctimes l'acompanyament especialitzat i l'acolliment immediat en la xarxa residencial de dones víctimes.
 

Te puede interesar
Lo más visto