Ximo Puig anuncia que el nou model de finançament universitari entrarà en vigor en 2023

 El president afirma que el nou model es reflectirà en els pressupostos del pròxim exercici després de mesos de treball i de diàleg amb les universitats

Economía 23 de septiembre de 2022 Redacció Redacció
220922_PRE_Foto3_inicio_curso_UMH

El president de la Generalitat, Ximo Puig, ha anunciat que aquest mes de novembre es presentarà, amb l'acord dels rectors i les rectores, la proposta del nou model de finançament autonòmic, que es reflectirà en els Pressupostos de la Generalitat per a 2023 per a fer-ne l'“aplicació immediata”. 

Així ho ha indicat durant la seua intervenció en l'acte d'obertura del curs universitari 2022-2023, que s'ha celebrat a la Universitat Miguel Hernández, on ha avançat, a més, que en les pròximes setmanes se signarà el conveni amb el Centre Internacional d'Investigació en Envelliment (ICAR, per les seues sigles en anglés) per a contractar la direcció científica i la gerència del Centre d'Investigació de l'Envelliment d'Elx.

El president ha subratllat que el Consell ha emparat les universitats amb l'augment progressiu del finançament, fins a arribar en 2022 als 980 milions, i també amb el suport a la docència i la investigació, a través de programes com Gen-T, ValER i Investigo, dotats amb 24 milions, a més de fer-ho amb “la liquidació del denominat deute històric”.

També s'ha referit a la rebaixa de les taxes de matrícula —com ha recordat aquest curs, un altre 10 %—, de manera que cada crèdit costa quasi un 30 % menys que fa 7 anys, i a l'increment de les beques universitàries, ja que s'hi destinen 34 milions d'euros, xifra que, segons ha indicat, fa que la valenciana esdevinga la comunitat que més dotació dedica en aquest sentit de tot Espanya.

“Són avanços rellevants”, però cal continuar atenent les necessitats de les universitats, que no escapen a les dificultats sorgides en aquest bienni, ha manifestat Puig, que considera “urgent” assolir un “marc estable” que permeta al sistema universitari valencià “tindre aquesta capacitat de generar confiança i estabilitat”. 

Puig ha manifestat, en aquest punt, que aquest nou model de finançament universitari arriba “després de molts mesos de treball i de diàleg en què caldrà persistir”, i posar-ho en marxa com més prompte millor. “Era una resposta a la qual hui donem resposta tenint en compte el marc de dificultat en el qual vivim”.

Negociació del conveni col·lectiu

En aquest sentit, ha assenyalat que es continua treballant amb les universitats per a “desbloquejar abans de finals d'any” la negociació del conveni col·lectiu amb l'objectiu de millorar les condicions de les plantilles de les universitats. “Hi ha voluntat compartida, hi ha pressupost i abans de finals d'any hi haurà solució, perquè la comunitat universitària mereix les millors condicions”, ha manifestat.

El president ha subratllat, d'altra banda, el protagonisme de l'ecosistema universitari valencià en el nou mapa d'oportunitats que s'ha dibuixat amb grans empreses associades a la Comunitat Valenciana com Volkswagen, Ford, HP, o Toshiba-Mitsubishi.

Ha al·ludit, en concret, a l'existència d'una oferta de graus alineada al teixit productiu, una producció de talent transformada en “factor competitiu diferencial” i una contribució “decisiva” al desenvolupament de projectes estratègics. 

“Alacant és terra d'innovació i avantguarda, i és just remarcar el paper fonamental de la Universitat Miguel Hernández”, perquè “la col·laboració entre el parc científic i el teixit empresarial ha propiciat aquesta doble via: l'entrada en sectors disruptius i la modernització dels tradicionals”, ha dit.

Acolliment a estudiants d'Ucraïna

El responsable del Consell ha assenyalat també que s'obri un curs acadèmic universitari en el qual Europa, desgraciadament, torna a estar atrapada, com va succeir durant el segle passat, en els horrors de la guerra, en aquesta ocasió a Ucraïna, i ha destacat l'acolliment a estudiants procedents d'aquest país, a aquests “nous valencians que han trobat els braços oberts de la institució que s'ocupa de tot el que ens preocupa: la Universitat”.

“Hui, des del paranimf d'aquesta universitat, des del cor acadèmic de la UMH, i de totes les universitats valencianes, des d'aquest símbol de la Il·lustració, la societat valenciana, amb la comunitat universitària al capdavant, rebutja clarament el xantatge militar d'un autòcrata”, ha proclamat el president, que hi ha afegit: “Si hi ha una cosa contrària a la guerra, és la Universitat: davant de la barbàrie, la raó; davant de l'agressió, el respecte; davant de la violència, l'argument. Això ha sigut, és i serà la Universitat”.

Te puede interesar
Lo más visto