Thiar Julia transporta als visitants de Traiguera fins a l'època romana

Els pròxims 1 i 2 d'octubre, Traiguera recupera els orígens romans del municipi amb una recreació de les seues tradicions i costums

Cultura 28/09/2022 Redacció Redacció
TJ1

La fira romana de Traiguera Thiar Julia, celebra la seua XV edició el cap de setmana del dissabte 1 i diumenge 2 d'octubre. L'esdeveniment commemora l'origen romà d'aquesta població del Maestrat de Castelló, assentada sobre la principal via de comunicació de l'època, la Via Augusta. La celebració suposa un retorn a la cultura i a la tradició de les antigues viles romanes.

Els carrers de Traiguera es transformen, per tant, durant un cap de setmana en un mercat amb més de 80 parades amb productes de gastronomia de proximitat i artesania. L'ambientació dels carrers, l'escenificació de situacions pròpies de l'època i la implicació de la població, que es passeja per la fira vestits com a nobles, plebeus, soldats o esclaus, converteixen aquesta festivitat en una ocasió única per a conéixer la història de Traiguera i viatjar en el temps 2.000 anys enrere.

Thiar Julia també té un vessant màgic i de llegenda, perquè no s'oblida de representar la mitologia romana i presentar als seus personatges més coneguts: muses, nimfes, figures com Medusa, sacerdotessa que convertia en pedra a aquells que la miraven directament als ulls; Bacus, déu del vi i el jove Atles, el tità al qual Zeus va condemnar a carregar sobre els seus muscles el cel i la terra. El grup de teatre local “Los Ganxos” s'encarrega d'animar els carrers durant la celebració de l'esdeveniment, que es dirigeix a tots els públics. Durant els dos dies de la fira es realitzen jocs i activitats per als xiquets i xiquetes.

La fira romana Thiar Julia està declarada d'Interés Turístic Provincial i visitar-la és una bona oportunitat per a conéixer altres atractius turístics i culturals del municipi com l'Església de l'Assumpció o el Reial Santuari Verge Font de la Salut, i conéixer més a fons la gastronomia local visitant els locals de restauració que ofereixen tapes i plats especials en el marc de les IX jornades Gastronòmiques “ThiarJulia” i entre la qual destaca, com a producte estrela, l'oli.

Campanya turística que compta amb la col·laboració del Patronat Provincial de Turisme de Castelló i Turisme de la Comunitat Valenciana.

Te puede interesar
Lo más visto