Sanitat publica la incorporació de la vacuna enfront del virus papil·loma humà al calendari vacunal dels xics de 12 anys

La modificació entra el vigor l'1 d'octubre

Sanitat 30/09/2022 Redacció Redacció
vph
Font: Ginefem.com

El Diari Oficial de la Generalitat Valenciana (DOGV) va publicar dimecres la incorporació en el calendari infantil de la vacuna enfront del Virus Papil·loma Humà (VPH) als xics de 12 anys. Fins ara, es contemplava només per a les xiquetes d'aqueixa edat però, a partir de l'1 d'octubre, també s'oferirà la vacuna als xiquets nascuts en 2010.

La resolució que modifica el calendari de vacunació sistemàtica infantil de la Comunitat Valenciana entra en vigor l'1 d'octubre de 2022 amb el que, a partir d'aqueix moment, es fa efectiva l'extensió de la vacuna del VPH als adolescents de 12 anys.

D'aquesta manera, la Comunitat Valenciana, que es converteix en una de les primeres autonomies a estendre als xics la vacunació contra el VPH. Es tracta d'una mesura que busca garantir i ampliar la protecció enfront de la infecció tant a xiquets com a xiquetes.

“La vacuna contra el VPH protegeix de manera eficaç contra les infeccions del VPH, és segura i no sols beneficia a qui la rep sinó que també ajuda a protegir als altres. Per això, quantes més persones es vacunen, menys circularà el virus”, ha explicat el conseller de Sanitat Universal i Salut Pública, Miguel Mínguez.

Els primers adolescents que rebran la vacuna contra el VPH seran els xiquets que van nàixer al gener de 2010, després febrer de 2010, març de 2010 i així successivament.

S'anirà immunitzant a mesura que els menors acudisquen als centres de salut, on se'ls oferirà la vacuna i, a més, la Conselleria de Sanitat dissenyarà campanyes de captació activa de la població susceptible de vacunar-se (via SMS, trucada telefònica o correu postal).

La vacuna que s'administrarà és la que incorpora nou serotips, que ofereix protecció enfront dels tumors més freqüents relacionats amb aquest virus, a més de les berrugues genitals. S'inocularan dues dosis, amb 6-12 mesos de separació.

Evidències científiques 

La vacunació contra el VPH també als xics es basa en evidències i recomanacions de societats científiques i organismes internacionals que advoquen per aquesta mesura per a contribuir a reduir la infecció pel virus del papil·loma humà i, d'aquesta manera, disminuir la incidència de tumors relacionats amb ell, especialment el càncer de coll d'úter en les dones, però també altres tumors menys prevalents en els homes.

A més, la infecció pel VPH, un virus amb el qual la majoria de persones sexualment actives té contacte al llarg de la seua vida, pot causar berrugues genitals, amb el que la vacunació enfront d'aquesta malaltia també ajudarà al seu control.

La principal via de transmissió del virus del papil·loma és sexual. El sexe oral i el contacte pell amb pell de la zona genital també són vies de contagi. 

Una vegada que es contrau, la infecció és autolimitada en la majoria de les ocasions, però entorn del 20% dels casos progressa a estadis de càncer de coll uterí. Per això, la millor manera de previndre el contagi del virus del papil·loma és la vacuna.

Te puede interesar
Lo más visto