HOSBEC urgeix al Govern d'Espanya que contemple en els Pressupostos Generals de l'Estat per a l'any 2023 el nou model d'IMSERSO.

Els comptes públics han de reflectir l'increment del pressupost destinat a aquesta programa per a fer front al compromís d'actualitzar el marc econòmic als valors de costos disparats per la crisi energètica.

Economía 06 de octubre de 2022 Redacció Redacció
HOSBEC

El president de HOSBEC es va dirigir a principis del passat mes de setembre tant al president del Govern, Pedro Sánchez, com a la Ministra de Política Social, Ione Belarra, per a recordar-los que el compromís de dissenyar un nou marc del programa de vacances de majors del Imserso per a la temporada 2023-2024 ha de tindre el seu corresponent reflex en els Pressupostos Generals de l'Estat per a l'any 23, que han de contemplar un increment d'aquesta partida pressupostària. 

El compromís que públicament ha expressat el Govern d'Espanya és fer front a un nou plec de condicions del programa IMSERSO per a la temporada 2023-2024 renunciant a la possibilitat d'una tercera pròrroga de l'actual marc. I en aquest compromís es troba un nou disseny econòmic que permeta a tots els actors del programa, especialment a la indústria hotelera, treballar almenys al preu de cost de producció. 

I si es vol complir aquest compromís el primer que ha de gestionar-se i aprovar-se és la nova partida pressupostària dins dels PGE2023 que actualment s'estan treballant per a sotmetre'ls a aprovació i publicació abans de final d'any com a Llei. Amb l'increment del pressupost per part del Govern per a aquest programa de Vacances es podrà escometre l'elaboració dels nous plecs de condicions per a procedir a la seua adjudicació durant el primer quadrimestre de 2023. 

En la carta remesa, HOSBEC sol·licita incrementar el pressupost fins a quasi doblegar-lo, 110 milions de € amb un doble objectiu: d'una banda poder créixer en places oferides fins a aconseguir 1 milió de paquets o més, i d'altra banda garantir que la indústria hotelera, no treballa per davall de preus de cost.

El president de HOSBEC, Toni Mayor, ha recordat al president del Govern i a la ministra que "en l'actualitat el pressupost destinat és de 63 milions de €, s'ofereixen 820.000 paquets i els hotels espanyols cobren per estar en aquest programa 22€ (24€ si incloem l'IVA) per persona i dia que viatja, incloent en aqueix import allotjament, desdejuni, esmorzar i sopar, vi i aigua en els menjars, animació, wifi i tots els serveis que presta un hotel de 4 estreles. El només coneixement d'aquesta xifra ja hauria de ser una raó de pes per a reformular tot el programa IMSERSO per constituir un evident desfasament amb qualsevol magnitud econòmica que puguem manejar". 

Hosbec ha realitzat els càlculs de costos amb els increments derivats d'inflació i de la crisi energètica i el resultat és que produir una pernoctació hotelera per al programa de vacances de majors té un cost mínim de 34-35 € per a qualsevol hotel. Només el cost de l'energia s'ha incrementat prop del 300% i ha passat de ser el 12% de les despeses d'un hotel a escalar fins al 27%. L'alimentació i beguda, component molt important d'aquest programa perquè tot es comercialitza en règim de pensió completa, també s'ha incrementat un 13% en aquest últim any. Les despeses de personal també s'han vist incrementats entre un 5-6% tant dels increments salarials acordats en convenis col·lectius com pels efectes de l'última reforma laboral. 

Finalment, des de HOSBEC es destaca que el que veritablement fa negoci amb aquest programa és el propi Estat, que de cada euro que inverteix rep 1,6€ en concepte d'impostos, cotitzacions a la seguretat social i prestacions per desocupació que deixa de pagar.

En la carta remesa també es fa un especial recalcament en aspectes formals crucials perquè tota la planificació es produïsca sense retards: si l'adjudicació hauria de fer-se durant el primer quadrimestre de l'any, els nous plecs haurien d'estar llestos durant el mes de gener sense més retards.

Te puede interesar
Lo más visto