Desarticulada una organització delictiva dedicada a robar cable de coure en part del territori nacional

S'ha detingut a 16 persones i investigat a altres pel robatori de prop de 58 tones de cable cobre i altres, a les províncies de Badajoz, Càceres, Cantàbria, Àvila, Madrid, Albacete, Alacant i València

Successos 07 de octubre de 2022 Redacció Redacció
2022-10-06_Op_Valsordo_Avila_01

La Guàrdia Civil, seguint les directrius marcades pel Pla Nacional contra el Robatori de Coure, en el marc de l'operació VALSORDO, ha detingut a 16 persones i investigat a altres 5, pertanyents a una organització criminal dedicada al robatori de cable de coure en part del territori nacional. Als detinguts se'ls atribueix el robatori de prop de 58 tones de cable de coure i altres, a les províncies de Badajoz, Càceres, Cantàbria, Àvila, Alacant, Albacete i València.

En l'operació s'han intervingut 5 furgonetes (una procedent d'un robatori comés a València), 36 quilograms de cabdells de marihuana seca preparades per a la seua venda en bosses al buit, 20 caixes embalades de bicicletes sense muntar, 3 microones, 195 peces de roba d'una coneguda marca, 5 vehicles de motor, entre altres objectes, i durant el transcurs de les investigacions es va poder demostrar el robatori de 58 tones de cable de coure, és a dir més de 19 quilòmetres, dels quals s'ha aconseguit recuperar 12 tones que es troben a disposició judicial.

L'operació es va iniciar a principis del present any, quan la Guàrdia Civil va tindre constància que s'havien produït robatoris de cable de coure Millberry , en dues Estacions Depuradores d'Aigües Residuals (EDAR) de les localitats de Cebreros i El Tiemblo (Àvila). Després d'analitzar els fets, es va poder verificar que no solament aqueixes dues estacions havien sigut objecte d'aqueixos robatoris, sinó que també ho havien sigut les EDAR de Candeleda i Piedralaves (Àvila).

Per tal motiu, els agents van iniciar una línia d'investigació centrada en la cerca dels possibles autors, detectar els possibles punts de venda del coure robat, i inspeccionar chatarrerías o centres gestors de residus metàl·lics per a comprovar el correcte reciclatge i tractament d'aquesta mena de metall.

Fruit d'aquestes investigacions, la Guàrdia Civil va localitzar el turisme utilitzat per a cometre el robatori de la EDAR de la localitat de Cebreros (Àvila). Aquest vehicle, ho utilitzava un individu amb residència a la Cañada Real de Rivas-Vaciamadrid (Madrid)

Continuant amb les investigacions, els agents van poder constatar que aquesta persona mantenia contacte habitual amb altres deu persones més, que portaven una vida superior a les seues possibilitats ja que cap d'ells tenia contracte laboral que poguera justificar les seues elevades despeses personals.

Igualment, es va posar de manifest que els implicats realitzaven desplaçaments de, fins i tot, 2 i 3 vegades per setmana, a les províncies de Badajoz, Càceres, Cantàbria, Àvila, Madrid, Albacete, Toledo, Alacant i València, a fi de sostraure cable de coure en altres EDAR, Empreses Agroalimentàries i Polígons Industrials.

Una vegada efectuats els robatoris, amagaven el cable de coure en voltants dels llocs on els cometien, per a no alçar sospites en cas de ser identificats en algun control policial rutinari. Posteriorment, tornaven a Madrid de buit  i depenent de la quantitat de cable de coure que havien amagat llogaven una furgoneta o diverses per a recollir el cable robat. Per a això, adoptaven nombroses mesures de seguretat per a tindre suficients vies de fuita en cas de ser descoberts per les Forces i Cossos de Seguretat. 

Una vegada transportat, ho venien a una chatarrería clandestina situada a la Cañada Real, la qual no posseïa ni rètols ni publicitat. S'ha pogut verificar que es trobava en situació il·legal al no estar donada d'alta en cap organisme competent. A continuació, aquesta chatarrería traslladava el cablejat a una altra situada a Fuenlabrada. Per a donar una aparença legal a les vendes del cable de coure, emetien factures amb dades fiscals de clients i antics clients, sense el seu coneixement ni consentiment, destacant que en algunes ocasions aqueixos clients havien mort.

Te puede interesar
Lo más visto