Rafa Climent: “Som la comunitat autònoma que més inverteix anualment en la millora de les àrees industrials”

Des de 2017 el Ivace ha concedit més de 143 milions d'euros en ajudes directes per a modernitzar 433 polígons de 215 municipis de la Comunitat Valenciana

Economía 11 de octubre de 2022 Andrea Andreu Andrea Andreu
221007_ECO_foto_RCliment_congreso_cedaes

El conseller d'Economia Sostenible, Sectors Productius, Comerç i Treball, Rafa Climent, ha destacat que la Comunitat Valenciana “és la comunitat autònoma que més recursos destina i que major esforç inversor realitza anualment en la millora de les àrees industrials”.

“Des de la Conselleria a través del Ivace- ha continuat- vam posar en marxa en 2017, per primera vegada en la democràcia, ajudes directes dirigides a tots els ajuntaments de la Comunitat Valenciana per a la millora i modernització dels parcs empresarials, perquè continuen sent espais altament qualificats, contribuïsquen a la generació d'ocupació sostenible i de qualitat, a atraure inversions i a vertebrar el territori”.

Tal com ha ressaltat, aquestes subvencions de fins al 100% que es convoquen anualment i que han anat incrementant el seu pressupost any rere any, “han permés des de 2017 fins a l'actualitat modernitzar les infraestructures i serveis i renovar la imatge d'un total de 433 àrees industrials de 215 municipis de la Comunitat Valenciana amb una inversió per part del Ivace de més de 143 milions d'euros”.

Climent s'ha manifestat així durant la seua participació en la taula debat ‘La indústria des de les institucions supramunicipals’ que ha tingut lloc durant el 5é Congrés Nacional d'Àrees Empresarials organitzat per la Confederació Espanyola d'Àrees Empresarials (Cedaes), que s'està celebrant en Gran Canària els dies 6 i 7 d'octubre.

Aquest Congrés, al qual també han assistit la directora general del Ivace, Júlia Company, i la directora de Gestió i Recursos Humans del Ivace, Jacinta Rubio, té com a lema ‘La indústria sostenible com a motor econòmic’.

Entre els seus objectius es troba compartir experiències, casos d'èxit i noves estratègies entre les àrees empresarials d'Espanya, facilitar la cooperació entre els membres de Cedaes (present en 13 comunitats autònomes) i les administracions públiques i potenciar la sostenibilitat de les àrees industrials.

Durant la seua intervenció, el titular d'Economia ha afirmat que fins a 2017 cap administració de la Comunitat Valenciana “havia donat el protagonisme ni dedicat els recursos que es mereixen les àrees empresarials. Allò que no havia fet ningú ho hem fet nosaltres. Som els únics que convoquem cada any subvenciones de fins al 100% per a millorar-les i modernitzar-les”.

“I en aquest camí seguim, treballant intensament en les àrees industrials, secundant-les, i situant-les en el centre de la política industrial de la Generalitat Valenciana, invertint en elles els recursos que es mereixen amb l'objectiu de millorar la seua qualitat i competitivitat”, ha continuat.

Climent ha destacat que aquestes ajudes “són un eix fonamental per a la reindustrialització i per a vertebrar cohesió social. També són un clar exemple de l'aposta sense precedents pel teixit productiu i industrial”. En aquest sentit, ha assenyalat que si la indústria funciona en un territori també el fan la resta dels sectors, contribuint així a generar creixement econòmic”.

El conseller ha detallat diferents iniciatives que s'estan desenvolupant en matèria de sòl industrial com són la Llei 14/2018, de 5 de juny, de la Generalitat, de gestió, modernització i promoció de les àrees industrials de la Comunitat Valenciana i l'elaboració del Mapa de Sòl Industrial.

Llei Àrees

Respecte a la Llei d'àrees ha assegurat que aquesta normativa “és una fita en la gestió de les àrees industrials perquè dona resposta a una demanda històrica del sector i naix des del consens”.

“És una llei pionera a Espanya-ha continuat- perquè la Comunitat Valenciana ha sigut la primera autonomia a regular el funcionament de les àrees industrials. És la millor manera de reforçar la capacitat dels espais empresarials de la Comunitat Valenciana, per a millorar la seua eficiència i rendibilitat i poder així competir amb garanties en un mercat cada vegada més global”.

El conseller ha destacat que la Llei “incideix en un aspecte molt important: la cooperació entre les empreses i l'Administració local i autonòmica, com a base per a harmonitzar un desenvolupament econòmic sostenible i ordenat en el territori i a més facilita mecanismes per a sumar i desenvolupar actuacions conjuntes”.

“A conseqüència de l'aprovació d'aquesta normativa en la Comunitat Valenciana hem sigut els primers a formar a persones professionals per a la gestió de les àrees industrials i ho estem fent mitjançant la posada en marxa del Programa Superior de Direcció de Parcs Empresarials impartit per la Universitat d'Alacant en col·laboració amb Fepeval i que finança el Ivace, que acaba de finalitzar la seua segona edició”, ha manifestat sobre aquest tema.

La normativa recull aspectes com les ajudes directes per a la millora de les àrees industrials, la constitució de les Entitats de Gestió i Modernització (EGM), “una nova figura jurídica per a poder millorar els serveis i infraestructures dels parcs empresarials i fer-los més competitius i atractius” i la classificació de les àrees industrials en bàsiques, consolidades i avançades segons els seus serveis i infraestructures.

Mapa Sòl Industrial

Quant al Mapa de Sòl Industrial, Rafa Climent ha afirmat que es tracta d'una eina web clau per a localitzar sòl disponible en la Comunitat Valenciana, per a la promoció de les àrees industrials, per a l'atracció d'inversors i per a orientar la política industrial.

L'objectiu és arribar més lluny i engrandir el Mapa de Sòl Industrial perquè siga un instrument clau a la disposició dels inversors, de manera que no sols puguen localitzar el sòl industrial disponible sinó també tindre accés a tota la informació referent tant a les empreses com als sectors industrials dels parcs empresarials.

De la mateixa manera, ha subratllat l'aposta del Ivace per les Comunitats Energètiques Locals, per la Llei d'Atracció d'Inversions Estrangeres que redueix els temps de tramitació a la meitat per a atraure inversions i el suport de la Generalitat Valenciana a Volswagen per al desenvolupament de la gigafactoría.

Te puede interesar
Lo más visto