La Generalitat posa en marxa el projecte ‘Habita La Torre’ amb la construcció de 184 habitatges públics de lloguer, de les quals el 40% seran per a persones joves

Subratlla que, gràcies a l'esforç realitzat per l'Administració, s'ha aconseguit recuperar per al parc públic d'habitatge un projecte no finalitzat “símbol d'un temps i d'una manera de fer les coses que ha costat molt redirigir”

Economía 13 de octubre de 2022 Redacció Redacció
210211_rdp_interdepartamental_1

El president de la Generalitat, Ximo Puig, ha afirmat que la posada en marxa del projecte ‘Habita La Torre’ permetrà la construcció de 184 habitatges públics de lloguer en un edifici inacabat de l'antiga Sociópolis, que reservarà el 40% per a persones joves en la qual suposa la major promoció d'aquestes característiques que impulsa l'Administració autonòmica.

“És un fet simbòlic el que celebrem”, ha indicat Ximo Puig durant una visita a les obres en la qual ha destacat també que, gràcies a l'esforç realitzat per la Generalitat, s'ha aconseguit recuperar per al parc públic d'habitatge un projecte inacabat “símbol d'un temps, d'una manera de fer les coses que ha costat molt redirigir”.

Puig ha manifestat que “ha faltat durant dècades una consciència de l'habitatge d'impuls públic”, però la Generalitat, conscient d'això, està desplegant, a través de la Conselleria d'Habitatge, polítiques per a dur a terme actuacions que recuperen la “bona arquitectura per a una majoria social”. Com s'aprecia en aquest primer projecte d'edificació que s'inicia amb fons europeus, s'està tractant de “enfortir el parc públic de lloguer des de la qualitat” i propiciant “una ciutat molt més cohesionada i de tots i totes”. “La millor política social i la manera d'aconseguir un projecte de vida estan associats a l'habitatge i a l'ocupació; és un treball que continuarem impulsant”, ha subratllat.

El president ha visitat les obres que suposen la reactivació del projecte de la Torre amb 184 nous habitatges públiques que es destinaran a lloguer, un projecte que va ser paralitzat fa més d'una dècada. Es tracta de la primera actuació d'edificació promoguda per la Generalitat que s'acollirà als fons europeus. Dels 23.500.000 euros d'inversió, 15 corresponen a la Generalitat i els 8,5 restants als Next Generation EU.

El 40% per a persones joves

La directora general d'Habitatge i Regeneració Urbana, Elena Azcárraga, ha sigut l'encarregada de presentar el projecte. A continuació, el vicepresident segon i conseller d'Habitatge i Arquitectura Bioclimàtica, Héctor Illueca, ha anunciat que el 40% dels habitatges que es faran a la Torre es reservaran i destinaran a persones joves. 

Segons l'últim Observatori d'Emancipació Juvenil, només el 13,7% dels joves valencians i valencianes poden deixar la casa familiar i els qui ho fan han de destinar un 64% del seu salari per a pagar el lloguer si s'emancipen en solitari i un 35% si comparteixen pis. 

Abans aquestes dades, “tenim el compromís de combatre la precarietat, d'ajudar els joves a emancipar-se i donar-los les condicions materials per a construir un futur digne”, ha remarcat el vicepresident. De la mateixa manera, ha assegurat que les obres d'aquest edifici són “la constatació d'un canvi de paradigma de les polítiques públiques d'habitatge” de la Generalitat.

A més, Héctor Illueca ha destacat com aquest projecte s'ha desenvolupat de la mà dels veïns i veïnes de la Torre. “Gràcies al procés de participació ciutadana promogut per l´Entitat Valenciana d’Habitatge i Sòl (Evha), ‘Habita La Torre’, hem pogut obrir un espai de diàleg per a detectar quines eren les necessitats i preocupacions de la gent del barri”, ha dit. 

La Vicepresidència Segona i la Conselleria d'Habitatge i Arquitectura Bioclimàtica, a través de la Evha, va començar l'obres a principis de setembre i el termini d'execució és de dos anys. 

L'antic Institut Valencià d'Habitatge va iniciar a l'abril de 2009 la construcció d'aquest edifici. Al setembre de 2011 les obres es van paralitzar amb el 36% del treball executat, fonamentalment l'estructura i la coberta. 

A principis de 2021 la Vicepresidència Segona va iniciar les actuacions necessàries encaminades a reprendre les obres fins a la seua completa finalització, d'acord amb la pròrroga de la llicència concedida i a fi de complir amb els terminis continguts en aquesta.

Característiques del projecte

L'edifici costa de dos volums, un de 20 plantes i un altre de 14 sobre un sòcol de quatre. A més dels 184 habitatges, compta amb 187 places d'aparcament per a vehicles, nou per a motos, 184 places de bicicleta, 465 metres quadrats de baixos comercials i 3.374 de zones comunes. 

En la coberta s'instal·laran panells fotovoltaics, així com recuperadors per a la instal·lació de ventilació. També hi haurà un aïllament tèrmic de l'envolupant de l'edificis (façanes i cobertes) incorporant fusteries amb trencament de pont tèrmic i aigua calenta sanitària mitjançant sistema de aerotermia. L'objectiu és fomentar i incrementar el parc públic d'habitatges energèticament eficients destinades al lloguer social o a preu assequible.

En la quarta planta es projecta una terrassa accessible com a entorn col·lectiu per a residents i un local comunitari, a la qual es podrà accedir des dels quatre vestíbuls.

El projecte conté habitatges d'un, dos, tres i quatre dormitoris, així com huit habitatges accessibles. Totes elles desenvolupen el programa d'habitatge social, projectant-se espais amplis i flexibles. Cadascuna comptarà amb una terrassa coberta que funcionarà com una estada més de la casa. Totes tindran plaça de garatge i traster vinculat. 

Al costat d'aquesta actuació, la Evha té previst traure a concurs la construcció d'uns 300 habitatges en altres tres solars també situats en la zona. 

Te puede interesar
Lo más visto