Castello 24. El digital de Castelló Castello 24. El digital de Castelló

Mollà presenta el primer pla per a visibilitzar la dona rural i afavorir-ne la participació en els òrgans de decisió

La consellera explica la proposta, que inclou ajudes específiques per a projectes agroalimentaris que “vinguen de la mà de la dona rural”

Economía 13 de octubre de 2022 Redacció Redacció
221013_AGRI_foto2_DonaRural

La consellera d'Agricultura, Desenvolupament Rural, Emergència Climàtica i Transició Ecològica, Mireia Mollà, ha presentat el I Pla valencià de promoció de les dones rurals de la Comunitat Valenciana, una iniciativa igualitària per a visibilitzar les dones de l'entorn rural, facilitar-ne la incorporació als sectors econòmics i fomentar-ne la participació en els òrgans de decisió d'àmbit sindical, professional, polític i cooperatiu.

Mollà, junt amb el director general de Desenvolupament Rural, David Torres, ha explicat a Requena els objectius d'aquest primer pla 2023-2026, en un acte que ha inclòs una taula redona en què quatre dones del sistema agroalimentari —pesquer, ramader, agrari, de transformació agroalimentària i agroforestal— han exposat la seua visió i la seua experiència per a emprendre i liderar projectes d'èxit en àrees rurals.

“Cada projecte d'àmbit agroalimentari que vinga de la mà de la dona rural, que tinga com a professional la dona rural, tindrà el suport, fins i tot econòmic, de l'Administració valenciana”, ha afirmat la consellera.

Aquest pla “pal·lia una discriminació històrica posant la dona rural en el centre de les polítiques valencianes per a afavorir la igualtat de drets, oportunitats i condicions de vida, i reconeixent el seu treball professional en el desenvolupament agroalimentari, tantes vegades silenciat”, hi ha afegit.

Mollà ha repassat els objectius complits dels últims dos anys, que han possibilitat posar en marxa un servei de promoció de la dona en l'àmbit rural, pioner en la Conselleria, per a atendre les necessitats específiques de les dones del nostre espai rural i proposar aquelles accions que aporten solucions. Aquestes accions són les que, finalment, recull el I Pla de promoció de les dones rurals de la CV, un full de ruta transversal per als pròxims quatre anys, la implementació del qual suma més de 135 milions d'euros.

El pla inclou 83 accions entorn de 4 eixos: visibilització i reconeixement, foment de la participació de les dones en l'activitat econòmica, acompanyament i millora de la qualitat de vida, i formació i especialització. Tots són imprescindibles per a impulsar la incorporació de les dones a l'activitat econòmica del medi rural, en general, i del sistema agroalimentari com a sector estratègic d'aquest entorn, en particular.

La titular d'Agricultura ha exposat algunes de les xifres que evidencien la necessitat d'un programa de promoció: “La taxa de masculinització en l'espai rural valencià és 10 punts superior a la mitjana de la Comunitat Valenciana, i les dones assumeixen majoritàriament les tasques domèstiques i de cures, la qual cosa provoca que ocupen les posicions inferiors en la jerarquia laboral, mentre que els homes ocupen els llocs de responsabilitat”.

Per tot això, Mollà ha apel·lat al compromís de la Conselleria per a “fer que aquestes dinàmiques de discriminació de les dones de l'entorn rural revertisquen, des de la incorporació a l'activitat econòmica com a ciutadanes de ple dret i el merescut reconeixement públic a la seua tasca”.

Ampli procés participatiu

El director general de Desenvolupament Rural ha destacat l'ampli procés participatiu previ a l'elaboració del pla, que ha detectat tres obstacles comuns de les dones rurals en el conjunt del territori: la dificultat en l'accés a serveis bàsics i de qualitat, la persistència de rols de gènere marcats que bloquegen el ple desenvolupament professional i l'accentuada bretxa salarial.

Aquestes conclusions han motivat que l'eix destinat a facilitar la participació i la presència de les dones en l'activitat econòmica i en òrgans de decisió aglutine la major part del pressupost.

Te puede interesar

Lo más visto

Newsletter