La denúncia d'AVA-ASAJA davant Autocontrol aconsegueix la retirada de l'anunci de Don Simón

L'associació insta l'empresa a no tornar a usar missatges nocius com: “Sabia vosté que la taronja una vegada agafada de l'arbre va perdent propietats?”

General 16 de noviembre de 2022 Redacció Redacció
Nueva-pac-edited-scaled

El jurat d'Autocontrol, l'organisme independent d'autoregulació de la indústria publicitària a Espanya, ha comunicat a l'Associació Valenciana d'Agricultors (AVA-ASAJA) que, arran de la reclamació interposada per aquesta organització agrària, l'empresa J. García Carrión ha retirat la difusió de l'anunci del suc de taronja Don Simón que començava amb el missatge: “Sabia vosté que la taronja una vegada agafada de l'arbre va perdent propietats?”

En concret, l'escrit de la secretaria del jurat expressa que “una vegada rebuda la seua reclamació va ser tramitada” i l'empresa reclamada J. García Carrión, S.A.O. ha respost que s'acull al reglament del jurat de la publicitat d'Autocontrol “havent retirat la difusió de l'espot objecte de la present reclamació”. Per tant, des d'Autocontrol “procedim a l'arxivament de l'expedient sense que siga necessari el seu trasllat al Jurat”.

AVA-ASAJA havia denunciat aquesta campanya publicitària de Don Simón perquè suposava “un atac infundat al consum de taronges en fresc amb l'afany comercial d'aquesta companyia per encoratjar la compra dels seus sucs industrials”. A la vista d'aquest resultat, l'associació insta l'empresa a no tornar a usar “missatges nocius per al conjunt del sector citrícola”.

 Suport de l'Associació 5 al dia

L'Associació per a la Promoció del Consum de Fruites i Hortalisses ‘5 al dia’, una entitat nacional sense ànim de lucre, va donar suport a la reclamació d'AVA-ASAJA mitjançant un comunicat en el qual “desmenteix que la fruita perda valor nutritiu i propietats saludables des de la seua recol·lecció fins al moment de consum”. Detalla que “el control de les condicions de conservació (temperatura, llum, humitat, etc.) permeten preservar les fruites i hortalisses durant llargs períodes sense patir canvis sensorials o nutritius rellevants. Per tant, l'àmplia oferta de fruites i hortalisses fresques dels mercats, que es conserven en condicions adequades durant tota la cadena, mantenen les seues propietats nutricionals des del camp a la taula, permetent gaudir de les seues característiques sensorials i del seu valor nutritiu en tot moment”.

L'organització agrària de referència en la Comunitat Valenciana, que és la principal zona productora i exportadora de taronges en fresc a Europa, va afegir en la seua reclamació a Autocontrol conclusions de l'Institut Valencià d'Investigacions Agràries (IVIA) que avalen que sucs com l'elaborat per Don Simón “necessiten un tractament d'alta temperatura que afecta les qualitats organolèptiques, especialment al sabor, mentre que el suc espremut quan es consumirà és més fresc, té un sabor més natural i, en el cas d'emprar taronges del nostre territori, fomenta el consum de productes de quilòmetre zero, la qual cosa redunda en un menor impacte mediambiental en comparació amb la contaminació que emet el transport marítim des de milers de quilòmetres de distància”.

Don Simón acumula un nou correctiu en les seues campanyes publicitàries. En 2007 Autocontrol va obligar aquesta signatura a eliminar dels seus anuncis la referència al fet que els seus sucs eren “cent per cent naturals”. En 2009, la pròpia AVA-ASAJA li va recriminar dos missatges més: els sucs “recentment espremuts” tenen més propietats nutritives que les taronges fresques i resulta més barat adquirir les seues tetrabriks refrigerats que comprar els cítrics directament en la fruiteria. “Hi ha moltes maneres positives que una empresa promocione els seus productes i no ens sembla acceptable recórrer a mig fer veritats o eslògans confusos que persegueixen vendre més a costa d'atacar al diferent”, conclou AVA-ASAJA.

Te puede interesar
Lo más visto