Castello 24. El digital de Castelló Castello 24. El digital de Castelló

Castelló erigeix un memorial en el cementeri que dignifica l'obra i la figura de Concha Alós

Marco posa en valor l'espai per a retre homenatge i reconeixement a la trajectòria personal i literària de l'escriptora

General 24/02/2023 Redacció Redacció
24-02-23 Marco en la entrega de los restos de la escritora Concha Alós en el memorial en su honor 2

L'alcaldessa de Castelló, Amparo Marco, ha assistit hui a la inhumació de les restes de l'escriptora Concha Alós en el memorial erigit en el seu honor en el cementeri de San José. Un emotiu acte en el qual han sigut presents també familiars de la novel·lista i especialistes en la seua obra (Amparo Ayora, Nieves Ruiz, Verónica Bernardini i Noémie François) i que forma part del reconeixement públic i l'homenatge que l'Ajuntament i la ciutat de Castelló estan fent per a dignificar i posar en valor la figura i el treball de l'escriptora injustament oblidada durant dècades. A més, la cantant Maria del Mar Bonet, amiga de l'escriptora i titular de la sepultura que la va acollir en el cementeri de Montjuïc (Barcelona) fins el mes de novembre passat, ha enviat unes flors amb el missatge Sempre acompanyant-te. Maria del Mar Bonet, que s'han col·locat al costat del memorial.

“L'escriptora Concha Alós ja té el seu espai en el cementeri de Castelló on poder anar i recordar la seua trajectòria personal i literària. Afermem així el vincle de la ciutat amb la novel·lista, reivindicant la seua obra i la seua figura, injustament oblidada”, ha destacat l'alcaldessa. “És un acte de justícia de la ciutat amb una dona que, amb els seus llibres, escrits en bona part durant la dictadura franquista, es va avançar al seu temps i va abordar temes tabú per a l'època”, ha apuntat Marco.

La sepultura en la qual ja descansen les restes d'Alós és una obra de pedra sobra la que l'escultor Juan Cabeza ha tallat llibres que van marcar la trajectòria de la novel·lista. Així mateix, s'ha col·locat una placa en la qual es pot llegir un fragment de la novel·la El caballo rojo, que retrata la desesperació familiar davant les violències de la guerra i el conflicte emocional al retorn a Castelló, després de la derrota republicana. A més, segons s'ha explicat des de l'Empresa Mixta Nou Cementeri de Castelló, es generarà un itinerari en el cementeri específic de l'obra i figura literària d'Alós.

L'acte de hui en el cementeri forma part d'una sèrie d'accions impulsades des de l'Ajuntament de Castelló per a rendir tribut i dignificar a Alós. En la mateixa línia, aquesta vesprada a les 18.00 hores tindrà lloc a la Casa dels Caragols la trobada i les conferències de les especialistes en l'obra d'Alós: Amparo Ayora, Nieves Ruiz, Verónica Bernardini i Noémie François. Una cita que forma part del programa d'activitats organitzades pel consistori amb la col·laboració de la Generalitat Valenciana i de la Diputació de Castelló i que es desenvolupa fins al 3 de març amb l'exposició L’escriptora de Castelló.

 

Te puede interesar

Lo más visto

Newsletter