L'exposició "La mirada de Paco Roca sobre la València de postguerra" està actualment en exhibició al Mucbe (Museu de la Ciutat de Benicarló)

En l'exposició "La mirada de Paco Roca sobre la València de postguerra", l'historietista valencià Paco Roca utilitza els ulls de la seva mare, Antonia, per a explorar i analitzar la societat que va viure sota el règim franquista després de la guerra civil espanyola

Cultura 05 de abril de 2023 Redacció Redacció
paco_roca1

L'exposició "Regreso al Edén, de Paco Roca. Un viatge a la València de postguerra" ha obert les seves portes al Mucbe (Museu de la Ciutat de Benicarló). Aquesta esperada mostra pren com a base el còmic de l'historietista valencià Paco Roca, "Regreso al Edén", per a narrar la història de València durant el període del franquisme.

La mostra busca recuperar la memòria d'un espai i d'un temps a través d'objectes, fotografies, documents i filmacions, però sobretot, amb els dibuixos de Paco Roca, que ens transporten a una ciutat que ha de fer front als difícils anys del primer franquisme, amb la repressió, la fam, la manca de recursos i la moral imposada per l'església com a elements protagonistes.

L'alcaldessa de Benicarló, Xaro Miralles, el regidor de Cultura, José Antonio Sánchez, el comissari de l'exposició, José María Azkárraga, i la tècnica de Cultura de la Universitat de València, Marta Ruiz, han destacat la gran habilitat de Paco Roca com a narrador d'històries i la importància que en aquesta exposició tenen les persones anònimes, donant força a un relat sovint commovedor.

"Regreso al Edén" és una cerca en la història familiar de Paco Roca a partir d'una fotografia presa el 1946 a l'antiga platja de Nazaret. A través dels ulls de la seva mare, Antonia, l'artista explora la societat que va sobreviure sota el nou règim establert després de la guerra civil.

L'exposició està dividida en nou seccions: "La fotografia i el seu poder d'evocació", "La família d'Antonia", "Un nou règim s'imposa", "Som rojos?", "Fam i carestia", "Una Església aliada del Règim", "La dona en el primer franquisme", "La ciutat" i "L'evasió necessària". A través d'aquestes seccions, s'explora com es vivia la dictadura franquista en el dia a dia d'un barri de València, amb la fam i l'estraperlo com a teló de fons, el maltractament a les dones acceptat, la por a parlar, la prepotència d'una Església aliada amb el règim i les malalties agreujades per la manca d'alimentació adequada.

L'exposició estarà oberta fins al 24 de juliol a la planta baixa del Mucbe. És una oportunitat per a conèixer de prop la visió de Paco Roca sobre la València de postguerra i aprofundir en els aspectes socials, polítics i culturals d'aquella època.

Te puede interesar
Lo más visto