El IVAM (Institut Valencià d'Art Modern) ha acollit una conferència de la filòsofa i escriptora Suely Rolnik, en la qual s'han tractat les relacions entre el desig, la subjectivitat i la política.

En la seva xerrada al IVAM, Suely Rolnik ha compartit la seva original perspectiva sobre temes com la micropolítica, la colonització del desig i la reapropiació del saber del cos.

Cultura 03 de mayo de 2023 Redacció Redacció
230503_EDUC_IVAM_foto_Suely

El dijous 4 de maig, l'Institut Valencià d'Art Modern (IVAM) va presentar una conferència de Suely Rolnik, psicoanalista, escriptora i docent brasilenya, com a part del seu programa d'estudis 'Articulacions'.

La conferència de Rolnik, titulada 'Las arañas, los guaraníes y algunos europeos' ('Les aranyes, els guaranís i alguns europeus'), va explorar temes com la llengua, l'inconscient i la descolonització en el marc del règim colonial-capitalista. Utilitzant una metàfora de la llengua guaraní, que relaciona les nocions d'ànima i paraula, Rolnik va qüestionar com el llenguatge és sotmès a l'expropiació pels mecanismes del règim colonial-capitalista.

Segons Rolnik, els col·lectius feministes, homosexuals, transsexuals, indígenes o negres són objectiu de la nova "caça de bruixes neoliberal", ja que encarnen la possibilitat d'una autèntica transformació micropolítica. Per això, l'autora defensa la necessitat de la descolonització de l'inconscient i la reapropiació del saber corporal, que no és racional sinó experiencial.

Suely Rolnik és professora titular de la Pontifícia Universitat Catòlica de São Paulo i s'ha dedicat a investigar el règim de l'inconscient en el sistema colonial-racial-patriarcal-capitalista. Algunes de les seves obres publicades en espanyol inclouen 'Esferas de la insurrección. Apuntes para descolonizar el inconsciente' (Tinta Limón, 2019), 'Antropofagia Zombi' (Hekht, 2022) i 'Cartografía sentimental' (Tinta Limón, en premsa), així com 'Micropolítica... Cartografías del deseo' (en coautoria amb Félix Guattari, Tinta Limón i Traficantes de Sueños, 2006).

Te puede interesar
Lo más visto