ALCER Castalia aposta per més sensibilització social per a superar els rècords de Castelló en donació d'òrgans i teixits

L'Associació per a la Lluita Contra les Malalties Renals de la província de Castelló, ALCER Castalia, ha presentat hui divendres la seua campanya anual de sensibilització social per a la donació d'òrgans i teixits al pati dels Aules de Castelló.

Sanitat 04 de junio de 2023 Redacció Redacció
mesarp3

En l'acte de presentació han participat Juan Doménech, president de ALCER Castalia; Patrícia Porta, regidora en funcions d'Ocupació, Emprenedoria i Benestar Social de Castelló; José Martí, president en funcions de la Diputació de Castelló i Ramón Pons, director de l'Hospital General Universitari de Castelló.


En la seua intervenció, Doménech ha subratllat que la nova Unitat de Trasplantament Renal a Castelló “ha superat les expectatives” i ha apuntat nous reptes com l'avanç en les donacions de viu i que les persones “no tinguen que dializarse abans de ser trasplantades, perquè el trasplantament és la millor medicina”. El president de ALCER Castalia ha assenyalat que l'associació aspira a incrementar les donacions en una província amb taxes rècord de donació “i entre les quals menys negatives té en tota Espanya”. Així mateix, Doménech ha posat l'accent en la prevenció, a través de projectes com la Ruta de la Salut posada en marxa per l'associació juntament amb la Diputació de Castelló en pobles d'interior. “No tenim dret a cansar-nos”, ha destacat, i en aquesta línia ha instat l'Administració a fer realitat el nou hospital de referència de Castelló en sis anys, i a instal·lar una unitat de diàlisi a l'Hospital de la Plana, “perquè la seua absència és una cosa 2.000 vegades injusta”.


Per part seua, Patrícia Porta ha agraït el treball de ALCER Castalia en l'escolta dels pacients, “i en la formació de persones usuàries per a ajudar-les en la millora de la seua qualitat de vida”. L'edil en funcions ha volgut subratllar així mateix que Castelló és “una província solidària”, la capital de la qual ha plasmat aquest esperit en l'escultura d'homenatge a les persones donants, instal·lada recentment en la nova plaça de la Vida, al costat de l'Hospital Provincial. Porta ha convidat als castellonencs a participar en les jornades de l'associació en la plaça de l'Aules i ha recordat que la donació d'òrgans “salva vides”.

Per part seua, Ramón Pons, director de l'Hospital General Universitari, ha animat als presents a fer pública la seua condició de donants, comunicar-ho als seus familiars i persones pròximes, “i ajudar així al fet que hi ha més donacions, amb aquest xicotet gest”. Pons ha agraït l'impuls de ALCER Castalia, que “més que ningú” ha treballat per a fer possible la petició popular del nou centre hospitalari de referència per a la província: “hem iniciat un procés que ha costat molts anys i és la societat la que aconsegueix les coses”. Així mateix, s'ha felicitat per l'èxit de la nova Unitat de Trasplantament Renal -un èxit que és de tot l'hospital-, que “ja ha fet possibles sis trasplantaments, el més jove de 38 anys i el més major, de 70, de tots els departaments de salut de la província”.


Finalment, el president en funcions de la Diputació, José Martí, ha qualificat de “iniciativa importantíssima que hauria d'obrir noticiaris” una campanya com la de ALCER Castalia: “és una pedra més en el camí que ens enorgulleix com a província amb el nivell més alt de donacions, la qual cosa equival a un alt nivell de solidaritat”. Així mateix, Martí ha valorat el que la donació té “de despreniment i acostament a un altre ésser humà”.


Fins demà dissabte, la cita compta amb la col·laboració de l'Ajuntament de Castelló, la Diputació de Castelló, l'Hospital General Universitari de Castelló, la Generalitat Valenciana, la Universitat Jaume I, Aigua de Benassal, el Gremi de Forners de Castelló, la Clínica Pujols, el Col·legi Oficial de Farmacèutics de Castelló, Run Addiction, la Colla del Rei Barbut, la Confraria de la Puríssima Sang, Sersan Mediterrani, Alba SL, La Casa de la Mar i la Conselleria d'Educació amb la campanya Sempre Teua, la teua llengua.


Durant les tres jornades i des de primera hora del matí, tenen lloc activitats lúdic- educatives, un punt de salut amb mesurament de tensió i glucosa i una exposició de les obres seleccionades en el concurs de dibuix ‘La teua escultura’. Així mateix, els assistents podran visitar l'Arbre de la Donació, així com rebre informació sobre la donació d'òrgans i teixits. Hui divendres, la sessió vespertina s'obri a les 16 h amb una xarrada del psicòleg Manuel Martínez sobre el sentit de la vida, al pati de les Aules. Mitja hora més tard, en el Col·legi de Metges de Castelló, se celebrarà la segona jornada d'actualització en trasplantament renal, organitzada per l'Hospital General Universitari de Castelló. I a la mateixa hora, la Colla del Rei Barbut acollirà una sessió de donació de sang, en la qual se sortejarà entre els participants un sopar patrocinat per ‘La Casa de la Mar’. A més, des de les 17 h es podrà provar una bicicleta familiar en el punt BeeBike, i a les 17.15h hi haurà un contacontes musical cortesia de l'ONCE, per a finalitzar la jornada amb un concert a les 18.30 h.


Demà dissabte 3, als atractius de les jornades anteriors se sumarà una batucada a les 11.30 h. A la vesprada, el colofó de la trobada tindrà caire esportiu: a les 17 h s'iniciarà el repartiment de dorsals per a la II Carrera solidària, la II Caminada solidària i la II Caminada infantil per la donació d'òrgans, que es desenvoluparan a partir de les 19 h. Prèviament, tindrà lloc el calfament a càrrec de Clínica Pujols.

ALCER Castalia és una associació provincial sense ànim de lucre que des de 1981 lluita per millorar la qualitat de vida de les persones amb malaltia renal i els seus familiars, millorar la seua adaptació a la malaltia i als tractaments, previndre i visibilitzar la insuficiència renal crònica i sensibilitzar a la societat sobre la importància de la donació d'òrgans. Actualment, atén més de 1.000 pacients renals a través dels seus serveis i activitats, realitza accions de divulgació i sensibilització en la societat i reivindica els drets de les persones afectades. ALCER Castalia lidera i assumeix les campanyes de donació d'òrgans de la província de Castelló, augmentant any rere any el nombre de carnets de donant.

Te puede interesar
Lo más visto