Aitana Mas: "És fonamental que la Comunitat Valenciana continue sent un territori on prevalguen els drets, el respecte i la igualtat, i que no es converteixi en un espai propici per al masclisme"

El Consell ha aprovat una declaració institucional per a condemnar el negacionisme de la violència masclista i per a defensar les dones víctimes i les seves famílies

Política 17 de junio de 2023 Ricardo Villalba Ricardo Villalba
230616_VICE_foto_AMas_pleconsell_violencia_machista

La vicepresidenta i portaveu del Consell, Aitana Mas, ha expressat en la roda de premsa posterior a la reunió del Ple que és essencial que la Comunitat Valenciana continuï sent un territori compromès amb els drets, el respecte i la igualtat, i no esdevinga una terra propícia per al masclisme.

El Consell ha adoptat una declaració institucional per a mostrar la seva solidaritat amb les dones que pateixen la violència de gènere i per a condemnar el negacionisme enfront de la violència masclista.

Mas ha assenyalat que, en els últims dies, s'han superat els límits en la consideració i la resposta a la principal problemàtica que afecta la societat valenciana: la violència masclista. Ha destacat les negociacions d'un Govern Valencià liderat per una persona condemnada per maltractament a una dona, que continua negant l'existència de la violència masclista, així com la publicació d'un acord de govern que silencia la discriminació de la violència masclista. Un acord oficial que fa referència a la violència intrafamiliar i posa un èmfasi excessiu en la igualtat entre totes les víctimes.

En aquest context, la vicepresidenta ha subratllat que el Consell no pot abandonar les dones que pateixen violència masclista, ja que en els últims 20 anys han estat assassinades 149 dones a la Comunitat Valenciana i 1.206 a tot l'Estat espanyol. També ha informat que, només durant el primer trimestre de l'any 2023, s'han registrat més de 7.000 denúncies per violència de gènere als tribunals valencians, la qual cosa significa més de 80 denúncies diàries, una xifra inacceptable.

En aquest sentit, ha afirmat que és inadmissible negar l'existència de la violència masclista, especialment des de les institucions. Aquesta forma de violència assassina, maltracta i subordina milers de dones cada dia.

Per tant, el missatge que es vol transmetre a la ciutadania valenciana, especialment a les dones que pateixen violència física o psicològica per part d'un home, és que el Consell està compromès en la seva protecció. S'ha de reforçar la xarxa d'oficines d'atenció a les víctimes, i les dones que encara no han pres aquest pas han de saber que no han de resignar-se.

"Protegir qualsevol víctima és un imperatiu ètic per a una societat decent, i encara més quan es tracta de les víctimes d'un fenomen tan condemnable com la violència masclista, que els homes exerceixen contra les dones pel simple fet de ser dones, per creure que les dones són de la seua propietat", ha afirmat Mas.

Pel que fa al Pacte Valencià contra la Violència Masclista, la declaració institucional aprovada avui destaca el "gran suport de tota la societat", que ha permès construir un marc consensuat per a abordar i rebutjar el masclisme en totes les seves manifestacions. Això s'ha traduït en acords polítics, avanços legislatius i presa de consciència ciutadana durant les dues últimes dècades.

En aquest sentit, s'ha destacat la importància de la Llei de mesures de protecció integral contra la violència de gènere de 2004 i del Pacte Valencià contra la Violència de Gènere i Masclista, signat el 2017 per 63 representants de partits polítics, agents econòmics i socials, universitats, associacions, mitjans de comunicació, forces i cossos de seguretat i administracions públiques.

"Aquest marc ha de ser protegit i renovat. Aquesta ha de ser la principal aliança política i social. No hem de relativitzar el masclisme, ni banalitzar-lo, ni integrar les seves idees en les institucions", ha conclòs Mas.

Te puede interesar
Lo más visto