La Fira de Morella recupera la degustació de carn de la comarca en l’edició d’este cap de setmana

El sector primari és el protagonista d’esta cita amb exposició de ramat i productes típics dels Ports i comarques veïnes

Cultura 08 de septiembre de 2023 Redacció Redacció
2023-09-07 Muntatge de la Fira de Morella

Jaume I va concedir la fira l’any 1257 per la tradició ramadera i comercial que va donar fama a la vila medieval
Arriba el segon cap de setmana de setembre i, com és tradicional, tindrà lloc una nova edició de la Fira de Morella. Durant el dissabte 9 i diumenge 10 el passeig de l’Albereda, el prat i l’Espai Firal acolliran els diferents estands i exposicions que conformen esta cita històrica que té com a protagonista al sector primari. Es tracta d’un dels principals motors econòmics dels Ports i comarques veïnes, de manera que la fira és una mostra dels productes que s’obtenen de l’agricultura i ramaderia de la zona. Una de les principals novetats d’enguany és la degustació de carns de la comarca a l’Espai Firal i potenciar este producte típic de la zona.

La regidora de Desenvolupament rural i medi ambient, Ana Belen Soro, ha destacat “el treball de l’Associació Firal Els Ports amb l’organització de la fira, sobretot per comptar amb expositors d’animals” i ha comentat que “enguany ha hagut dificultats per casos d’EHE, però s’han complert els procediments perquè el ramat de la fira estiga sa”. L’edil ha explicat que “este any es tornarà a fer la degustació de carn de la comarca” i ha aprofitat per a “convidar a tota la gent a arrimar-se a l’Espai Firal per a tastar la carn que es produeix ací”. Finalment, Soro ha remarcat que “és una de les fires més antigues de la Comunitat Valenciana, de manera que hem de mirar que rebrote i no deixar que es perda”.

Jaume I va concedir la fira a la ciutat de Morella l’any 1257, encara que noves dades situen aquesta ja l’any 1244. Aquesta és una fira ramadera, on es conjuguen dues tradicions que van donar fama a la vila medieval com són el comerç i la ramaderia. La tradició comercial de la ciutat es conjuga amb l’exposició de bestiar selecte, així com eines, instal·lacions i maquinària per a treballar en aquest sector. Actualment, és també una mostra de tot el comercial i gastronòmic que aprofita l’Espai Firal i l’Albereda per a mostrar totes les possibilitats d’aquesta zona.

Programació de la Fira de Morella

Morella celebra la seua particular fira els dies 9 i 10 de setembre. Així, a partir de les 10.30 hores del dissabte entraran els bous amb cavalleries des de l’àrea de caravanes. A les 12.30 hores començarà la cercavila de l’Associació Musical Mestre Candel des de l’Ajuntament de Morella fins a l’Espai Firal. A continuació, inauguració de la 765a edició de la Fira de Morella per part de les autoritats a l’Espai Firal i visita als diferents estands de l’Albereda. A partir de les 13.30 hores i fins a les 16.00 hores, degustació de carn de la comarca a l’Espai Firal.

A la vesprada tindran lloc diferents actes que començaran a les 17.00 hores amb un taller de pintar ferradures de cavall per a xiquetes i xiquets organitzat per Morella a Cavall a l’Espai Firal. També, des de les 17.30 hores fins a les 18.30 hores, Casa Roque farà un tast de plats i taller de cuina. Després, la plaça de bous acollirà actes taurins amb corro de vaques a les 18.00 hores, prova d’un bou cerril a les 19.00 hores, carretillo embolat a les 23.30 hores i embolada del bou cerril a les 00.00 hores. En acabant, hi haurà solta de vaquetes i dicomòbil.

El diumenge començarà amb el concurs de gossos pastors al prat de l’Albereda a les 11.00 hores. A les 12.30 hores, cercavila amb els Gaiteros de Morella des de l’ajuntament fins a l’Espai Firal. A les 13.30 hores, clausura i sortejos patrocinats per la Cooperativa comarcal Sant Antoni Abad, l’Associació Firal Els Ports i l’Ajuntament de Morella a l’Espai Firal. Finalment, degustació de carn de la comarca a l’Espai Firal fins a les 16.00 hores.

Te puede interesar
Lo más visto