Barceló: "Tretze pacients s'han beneficiat ja de la innovadora teràpia CAR-T en la Comunitat Valenciana"

Es tracta d'una teràpia gènica per al tractament de determinats casos de leucèmia i limfoma

General29 de junio de 2020 María Sáez
Cellectis-CAR_T-1080x475

La consellera de Sanitat Universal i Salut Pública, Ana Barceló, ha destacat que són ja «tretze els pacients que s'han beneficiat de la innovadora teràpia CAR-T per al tractament de determinats casos de leucèmia i limfoma en la Comunitat Valenciana», alguna cosa que ha valorat molt positivament perquè «suposa una important via d'esperança per a aquests pacients que abans no comptaven amb una alternativa terapèutica per a superar la malaltia».

En aquest sentit, ha agraït el treball dels equips dels hospitals La Fe i Clínic de València, que «han posat tot el seu esforç perquè aquesta teràpia siga una realitat en el nostre sistema sanitari».

La innovadora teràpia CAR-T s'aplica tant a l'Hospital Clínic Universitari de València com a l'Hospital La Fe des d'el mes de desembre passat.

Es tracta d'una teràpia gènica per al tractament de determinats casos de leucèmia i limfoma. En concret, s'ha aplicat a nou pacients a l'Hospital Clínic i altres quatre pacients en La Fe. Alguns d'ells provenen de comunitats autònomes veïnes com Múrcia, Aragó i Castella-la Manxa.

A nivell nacional són onze hospitals els que estan acreditats per a dur a terme aquest nou tractament per a determinats casos de leucèmia i limfoma, entre ells l'Hospital Clínic i l'Hospital la Fe.

Segons ha explicat el cap del Servei d'Hematologia i Hemoteràpia de l'Hospital Clínic Universitari, Carlos Solano, «els resultats fins ara aconseguits en aquests nou pacients tractats en el Clínic són molt esperançadors. Cal tindre en compte que aquesta teràpia suposa que entre un 30% i un 40% dels pacients que no tenien una altra alternativa terapèutica, puguen tindre opcions de curació».

Així mateix, fins ara en La Fe s'han tractat a quatre pacients, tots amb limfoma difús de cèl·lules grans B. De tots ells, els dos primers pacients tractats estan evolucionant favorablement i els dos estan pendents d'avaluació, ja que s'ha realitzat recentment.

La teràpia CAR-T és una forma d'immunoteràpia personalitzada i dirigida específicament al tumor que ha demostrat una eficàcia clara amb una taxa de curació elevada. Constitueix un nou tractament per a pacients amb limfomes i leucèmies que no han respost a altres tractaments i que es consideraven incurables fins a l'actualitat.

Com funciona la teràpia

La funció del sistema immunològic de l'ésser humà és eliminar les cèl·lules tumorals a través dels limfòcits T. Per diversos motius es pot perdre aquesta funció i es pot desenvolupar una neoplàsia, és a dir, una formació anormal en alguna part del cos de teixit en forma de tumor.

En la teràpia CAR-T s'extrauen limfòcits T del propi pacient i se'ls introdueix un gen en el nucli amb l'ajuda d'un virus modificat, la qual cosa fa que els limfòcits del pacient expressen en la seua superfície un nou receptor capaç de reconéixer a l'antigen específic del tumor i combatre'l.

Els limfòcits del pacient s'extrauen en el centre hospitalari i posteriorment són enviats als EUA on es realitza la modificació genètica. Allí es preparen perquè es «expandisquen» en laboratori i posteriorment es retornen al centre i s'infonen al pacient. Abans del tractament, se li aplica a aquest pacient una lleugera quimioteràpia amb la finalitat de preparar l'organisme perquè els limfòcits exercisquen la seua funció.

«És un procediment complex i que justifica que el Ministeri de Sanitat haja seleccionat per a l'administració de la teràpia CAR-T a centres amb gran experiència en l'ús de teràpies antitumorals complexes, incloent el trasplantament de progenitors hematopoètics», ha explicat Carlos Solano.

La posada en marxa d'aquesta teràpia ha requerit el treball d'un equip de més de 20 professionals, fonamentalment hematòlegs i farmacèutics, però també neuròlegs, metges d'UCI, infectòlegs i microbiòlegs i personal d'infermeria, entre altres.

Te puede interesar
Lo más visto