La Generalitat inicia l'exhumació d'una fossa comuna del franquisme en el cementeri de Castelló

Buscaran les restes de 8 persones assassinades per la repressió franquista, entre elles, els alcaldes de Lucena i de Vilafermosa

General 30 de junio de 2020 REDACCIÓ
1543073398_253283_1543073523_noticia_normal
El País

La Conselleria de Participació, Transparència, Cooperació i Qualitat Democràtica ha iniciat els treballs d'exhumació d'una fossa comuna en el cementeri de Castelló. Es tracta de la primera exhumació que es du a terme directament des de la Generalitat.

Els treballs d'exhumació duraran aproximadament 20 dies i buscaran les restes de 8 persones represaliades pel franquisme que es troben en esta fossa comuna.

Els cossos pertanyen a l'alcalde de la localitat castellonença de Vilafermosa, Jose Llach Ibáñez, i  de Llucena, Casimiro Isidro Beltrán. Les altres sis vísctimes també han sigut identificades. Es tracta de Ricardo Sánchez Vila, José Garí Boix, Manuel Bueso Puig, Marcelino Ora Ribera, Agustín Martí Mateu i Francisco Bachero Bartol. A més, els experts també han pogut saber que cinc d'ells foren afusellats, dos foren assassinats amb la pràctica del "garrot vil" i a un tercer se li va induir al suïcidi.

La consellera de Qualitat Democràtica, Rosa Pérez Garijo, descrivia este moment com "un dia molt important. Marca un abans i un després en les polítiques públiques autonòmiques de memòria democràtica. Per fi podem actuar directament i executar una exhumació que tornarà els cossos de 8 víctimes al seus familiars, els quals han estat esperant aquest moment molts anys".

Pérez Garijo hi ha agrait la tasca realitzada pel Grup de ReProp de la Memòria Històrica de Castelló, que han assistit a l'acte, a més de  alguns familiars dels víctimes i la regidora de l'Ajuntament de Castelló, Verónica Ruiz. La consellera deia del Grup de Recerca que "ha sigut determinant perquè es puguen realitzar aquestos de treballs d'identificació. Sense la tasca d'aquestes entitats en els últims anys, seria impossible estar hui ací. Tot el nostre agraïment cap a elles i el compromís de seguir al seu costat en aquesta lluita per la justícia i la reparació".

L'equip de treball consta concretament de dos persones historiadores, dos arqueòlogues i dos antropòlogues i el cost d'aquestos treballs és de 15.730 euros.

La consellera ha informat que esta és una primera actuació, que "vindrà seguida de moltes altres amb l'objectiu somniat de que el nostre territori estiga lliure de fosses comuns". A continuació, la Conselleria de Qualitat Democràtica iniciarà altres dos exhumacions als poblacions alacantines de Monòver i Benissa, els quals també s'han vist retardades per la pandèmia de la COVID-19.

Te puede interesar
Lo más visto