El Consell ha aprovat el decret que declara la Desfilada de Gaiates de Castelló de la Plana com a Bé d'Interès Cultural (BIC)

Aquesta entra en la categoria de bé immaterial

General 05 de marzo de 2024 Redacció Redacció
IMG_5043

Aquesta decisió complementa la declaració com a BIC el 2017 de la Romeria de les Canyes, també part de les festivitats de la Magdalena a la ciutat. La Desfilada de les Gaiates és una manifestació cultural arrelada en la identitat de Castelló de la Plana. Durant aquesta Desfilada, les 19 comissions participants mostren monuments il·luminats, anomenats gaiates, que simbolitzen els bastons, canyes i fanals utilitzats pels fundadors de la ciutat per dirigir-se des de la muntanya fins a la plana, on es va establir la ciutat.

Aquesta festivitat fa referència al moment de la fundació de la ciutat i representa el seu mite fundacional, atorgant-li un gran valor simbòlic com a element de pertinença a la comunitat.

 L'objectiu de la declaració com a BIC és protegir i preservar aquesta manifestació cultural, així com garantir-ne la transmissió a les generacions futures.

Per a això, es duran a terme treballs d'identificació, descripció, investigació i documentació amb criteris científics. A més, es vetllarà per la conservació dels valors tradicionals associats a aquesta festivitat i es prendran mesures per evitar-ne la desvirtuació, especialment en el context del turisme massiu.

La gestió del bé estarà a càrrec de l'Església Catòlica, l'Ajuntament de Castelló de la Plana i la Federació Gestora de Gaiates, qui prendran decisions sobre aspectes materials i immaterials, així com sobre el desenvolupament de la Romeria de les Canyes i la desfilada de les Gaiates. Aquesta gestió es realitzarà amb la finalitat de salvaguardar i promoure aquesta important manifestació cultural a la ciutat.

Te puede interesar
Lo más visto