
La Generalitat invertirà prop de 500.000 euros en accessibilitat i patrimoni a Tales i Suera
La delegada del Consell en Castelló, Susana Fabregat, destaca el compromís per “un interior més accessible i ple d’oportunitats”
Aquest últim any l'organització ha atés un total de 1304 persones
05/06/2024Hui, dimecres 5 de juny, l'organització no governamental Patim ha presentat la seua Memòria 2023 en el Menador Espai Cultural de Castelló. Patim, que ofereix assistència professional en addiccions i exclusió social, ha destacat en el seu informe les "fissures" en les restriccions d'accés al joc, que afecten especialment a menors i exjugadors.
Durant la presentació, s'assenyalat que les apostes esportives i les màquines escurabutxaques continuen sent les principals causes de tractament en els centres d'addiccions de Patim, representant el 23% dels 455 casos atesos en l'últim any. Encara que la llei autonòmica i estatal estableix restriccions, Patim ha identificat fallades significatives en la seua implementació. Aquestes fallades permeten que menors, exjugadors i pacients en tractament puguen accedir al joc amb relativa facilitat.
Un dels problemes més apressants és la proliferació de màquines multijoc en establiments d'hostaleria. Carolina de Mingo, assessora jurídica de Patim, ha explicat que aquestes màquines ofereixen una varietat immensa de jocs, la qual cosa incrementa el risc d'addicció. De Mingo subratlla la necessitat de millorar els mecanismes de control per a evitar l'accés de menors a aquestes màquines, proposant sistemes d'activació-desactivació per control remot i reconeixement d'identitat digital.
La Memòria 2023 de Patim revela que les apostes esportives representen el 38,1% dels casos de joc atesos, mentre que les màquines escurabutxaques aconsegueixen el 36,3%. A més, l'informe mostra un preocupant augment en els casos de policonsum, on la cocaïna és present en el 48% dels casos, i un envelliment de la població atesa, amb el 57% dels pacients majors de 42 anys.
Durant l'acte, s'ha fet entrega el Premi Patim a l'Acció Social a José María Marín Sevilla i la insígnia de plata de l'entitat a Ángela Gómez Carrascosa. Francisco Verdú, vicepresident de AESED, ha destacat en el seu discurs l'evolució de les addiccions en la Comunitat Valenciana en els últims 40 anys.
El president de Patim, Francisco López i Segarra, ha advocat per un nou enfocament en el tractament de les addiccions, emfatitzant la necessitat d'una intervenció contínua i un suport integral per a la recuperació total dels pacients. L'organització també ha ressaltat la importància d'adaptar els recursos assistencials a la cronicitat de l'addicció i l'envelliment de la població atesa.
La presentació de la Memòria 2023 de Patim no sols ha destacat els desafiaments actuals en el tractament de les addiccions, sinó que també ha fet un anomenat urgent a millorar les restriccions i controls en l'accés al joc per a protegir els més vulnerables.
La delegada del Consell en Castelló, Susana Fabregat, destaca el compromís per “un interior més accessible i ple d’oportunitats”
L’Escola de Dansa destinarà la recaptació a l’ONG Tupay que treballa per l’educació a zones rurals del Perú
Aquesta nova iniciativa aplega als grups Venta Nova, Racó del Mercader, Reyes, Las Galeras i Rafalafena
750 kilos de sardina i 250 litres de vi al grau de Castelló
El Saló de Plens de l’Ajuntament acull l’acte d’homenatge institucional a la Banda Municipal
El projecte creat pels alumnes de l'ESAD viatja al certamen internacional Biodesign Challenge Summit 2025