
Castelló millora els vials de Puerta del Sol i Av. Rei Don Jaime per a les Festes de la Magdalena
Les obres es continuaran després de les festes de la Magdalena amb una segona fase de millores
Fes clic ací per a veure el vídeo complet
La Regidoria de Normalització Lingüística de l’Ajuntament de Vila-real, en col·laboració amb Escola Valenciana i l’Associació Cultural Socarrats, ha presentat una nova edició del Voluntariat pel valencià. El regidor de l'àrea, Santi Cortells, ha destacat que aquesta iniciativa ha estat “tot un èxit” les darreres edicions i que enguany, sota el lema «Tasta el valencià», tornarà a posar en contacte persones que parlen valencià amb unes altres que volen llançar-se a practicar-ho, “amb l'únic requisit de quedar una hora a la setmana, al llarg de deu setmanes”. Es formen així les parelles lingüístiques. “Aquesta experiència no només serveix per a conéixer altra gent, sinó que a aquelles persones que acaben d'arribar a la nostra ciutat se'ls obri una porta a una integració en la societat més positiva, ja que és un programa obert i participatiu que pretén mostrar-los el valencià com una llengua d'acollida”, ha defensat el regidor de Normalització Lingüística.
El programa Voluntariat pel valencià va començar l’any 2006 i des de llavors, s’han realitzat 11 edicions, enguany serà la dotzena. D’aquestes, nou han comptat amb una major coordinació per part de Normalització Lingüística en les quals han participat prop de 400 persones sent les campanyes més participatives les de 2017 amb 70 persones i 2018 amb 60. Les dades de participació mostren una tendència a l’alça de les parelles virtuals que van incorporar-se en l’edició del 2018 amb 2 parelles mentre que l’any 2023 ja en van ser 6.
Pot ser voluntària qualsevol persona que vulga difondre la llengua i cultura valencianes sense que siga necessària cap titulació de valencià. Respecte el perfil de l'aprenent, poden inscriure's a la campanya les persones interessades en completar l'aprenentatge de la llengua oral, tant nouvingudes com aquelles que ja fa temps que hi són, però encara no s’han llançat a parlar la nostra llengua.
Com en edicions anteriors, també enguany s'ofereix la possibilitat de participar en aquesta iniciativa de manera presencial o virtual. Durant aquest mes de març, les tres entitats organitzadores –la Regidoria de Normalització Lingüística, l’AC Socarrats i Escola Valenciana– recolliran les inscripcions tant de voluntaris com d’aprenents de Vila-real i, d'acord amb la disponibilitat i les preferències de cada persona, es confeccionaran els tàndems lingüístics. La iniciativa està adreçada a majors de 18 anys.
Per part de l’AC Socarrats i com a voluntari d’aquest programa durant molts anys, Josep Usó, ha afirmat que parlar és la millor forma d’aprendre una llengua i que és una oportunitat per la gent que arriba de fora de conéixer millor la forma de vida de la societat que t’ha acollit. A més, ha argumentat Usó, “parlar en persona no és comparable a fer-ho mitjançant una pantalla”. El regidor de Normalització Lingüística ha assegurat que és una “joia tenir a Vila-real gent que s’implique de forma voluntària en aquesta campanya perquè suposa que representa que el valencià té molt de futur. Oferir el Voluntariat pel valencià afavoreix que la llengua es mantinga viva”.
L’acte de presentació de parelles lingüístiques tindrà lloc el dimarts 1 d’abril, a les 19.00 hores, a la Biblioteca Universitària del Coneixement. En l’equador de la campanya, cap al mes de maig, Normalització Lingüística i Socarrats organitzaran actes per compartir experiències de voluntaris i aprenents i el 17 de juny de vesprada tindrà lloc l’acte de cloenda després d’haver realitzat, almenys, 10 trobades lingüístiques.
Les persones interessades a participar poden adreçar-se a qualsevol de les entitats organitzadores (la Regidoria de Normalització Lingüística, Escola Valenciana o l’AC Socarrats) per a fer la inscripció, preferiblement abans de l’1 d’abril. També trobaran els formularis de participació en el web de Normalització Lingüística (normalitzacio.vila-real.es), concretament en l’apartat del Voluntariat pel valencià.
Les obres es continuaran després de les festes de la Magdalena amb una segona fase de millores
En l'acte, el grup de teatre del centre de dia de la fundació, DownTopia, ha representat l'obra 'Recuérdame'
El ciclista d'Onda, símbol de superació, reforça el compromís de l'entitat amb l'esport i la lluita contra el càncer
L'encontre està considerat com un referent dins del calendari de l’associació en aquest 2025. A més, busca reforçar els vincles entre els membres i enaltir la importància d’aquesta tradició i devoció cap a la Mare de Déu del Pilar
Així, del 22 al 28 de juny, es reuniran 20 joves procedents de països marcats per conflictes històrics amb l’objectiu de construir ponts a través de la convivència, el diàleg i l’enteniment mutu
La solidaritat continua sent fonamental mentre els afectats lluiten per recuperar-se
L'artista castellonenca explora la soledat i la identitat a través de la seua nova exposició
En l'acte s'ha fet entrega del rotllo, la cinta i la polsera commemorativa a les representants de la ciutat
Es recomana seguir les directrius per evitar accidents i garantir la seguretat en les celebracions
El certamen ha reunit 138 maquetes fetes per 320 escolars de 11 centres educatius diferents de la ciutat
Les obres es continuaran després de les festes de la Magdalena amb una segona fase de millores