La UNIÓ Radiografia les Necessitats del Camp Valencià: Més Suport i Formació per als Joves Llauradors

    Una enquesta revela que la joventut agrària reclama suport real, formació pràctica i una major rendibilitat per a garantir el relleu generacional al sector.

    08/07/2025RedaccióRedacció
    Joves al camp valencià 1
    Aquest dimecres, 9 de juliol, LA UNIÓ organitza un webinar per assessorar sobre les ajudes de la Generalitat a la primera instal·lació de joves i nous agricultors.

     
    LA UNIÓ Llauradora i Ramadera ha posat el focus en el futur del camp valencià amb una exhaustiva enquesta adreçada als agricultors i ramaders joves de la Comunitat Valenciana. L'estudi, realitzat entre el 15 de maig i el 30 de juny, ha permès conéixer de primera mà les inquietuds, prioritats i propostes d'un col·lectiu que es mostra actiu i compromès amb la transformació del model agrari.

    Els resultats de l'enquesta, presentada el 7 de juliol de 2025, assenyalen tres eixos principals com a necessitats urgents: més suport real, una formació pràctica adaptada i l'assegurament d'una major rendibilitat. Aquests factors són clau per garantir el relleu generacional i el futur del camp valencià.

    El perfil majoritari dels enquestats correspon a joves d'entre 30 i 40 anys (57,1%), evidenciant una incorporació tardana al sector. Els menors de 30 anys amb prou feines arriben al 9,5%, una xifra que posa de manifest la urgent necessitat de facilitar l'entrada de noves generacions. Malgrat això, més del 60% dels enquestats ja acumula més de sis anys d'experiència agrària, mostrant una consolidació que conviu amb un 23,8% de noves incorporacions que requereixen un acompanyament ferm.

     

    Obstacles i Demandes Clares: Rentabilitat i Burocràcia
     

    Les prioritats formatives són clares, la joventut agraria demanda formació pràctica amb especial interès en tallers en finques innovadores (61,9%), cursos en línia (57,1%) i sessions presencials (42,9%). Pel que fa als continguts, destaquen les ajudes de la PAC i la burocràcia (71,4%), l'agricultura ecològica (47,6%), el quadern digital, la comercialització i la gestió fiscal-laboral.

    Els grans obstacles assenyalats són la baixa rendibilitat (66,7%), l'alt cost de producció (61,9%) i els preus baixos en origen (47,6%). A aquests s'hi sumen l'amenaça del canvi climàtic, l'excés de tràmits administratius i la competència deslleial de tercers països.

    Les demandes a LA UNIÓ inclouen un paper proactiu amb assessorament tècnic continu, formació específica en agricultura ecològica i resiliència climàtica, i suport administratiu per a accedir a ajudes. Cap a les administracions, les peticions se centren en mesures estructurals: rendes agràries, ajudes inicials, preus justos, visibilitat institucional, més formació tècnica, i la creació de bancs de terres i maquinària, juntament amb una reducció dràstica de la burocràcia i protecció del sòl agrari enfront de macroprojectes.

    El secretari general de LA UNIÓ, Carles Peris, ha afirmat que "aquesta enquesta ens reafirma que hi ha una joventut agrària preparada i amb visió transformadora. No podem fallar-los. El relleu generacional no sols passa per facilitar la incorporació, sinó per garantir la permanència digna i viable dels qui aposten per viure del camp".

     

    Webinar Informativa sobre Ajudes a la IncorporacióJoves al camp valencià 2
     

    Davant la recent publicació de l'ordre de bases reguladores de les ajudes a la primera instal·lació de joves llauradors i nous llauradors, LA UNIÓ organitza un webinar informatiu el pròxim dimecres 9 de juliol a les 16:30 hores. Les persones interessades poden inscriure's a través del següent enllaç: http://bit.ly/ayudasjovenesagricultores.

     

    El més vist