Perseides 2020: Quan i com veure les ‘llàgrimes de Sant Llorenç’

Aquest fenomen viurà el seu punt àlgid entre el 12 i el 13 d'agost

General 11 de agosto de 2020 María Sáez
5f313189230000a302521ed9

Com cada any, el mes d'agost porta amb si la pluja d'estreles més esperada: Les Perseides, també conegudes com a Llàgrimes de Sant Llorenç. Encara que aquest fenomen va començar fa diversos dies, serà aquesta nit i fins al dia 13 quan donarà principi el seu punt àlgid, moment en el qual podran veure's amb moltíssima més facilitat. Per a poder captar-los, cal dirigir la mirada cap a l'est, per on eixirà la constel·lació de Perseo, raó per la qual se'n diu d'aquesta manera.

No obstant això, les llums intenses dels pobles i de les ciutats poden ser un problema degut a la contaminació lumínica que generen. Per això, a continuació, et donarem algunes recomanacions d'on podràs gaudir d'aquest espectacle a la nostra província.

Per què es produeixen les Perseides?

Les Perseides, com qualsevol altra pluja d'estreles, són en realitat xicotetes partícules de diferents grandàries que van deixant cometes o asteroides al llarg de les seues òrbites al voltant del Sol i que, segons expliquen des de l'Institut d'Astrofísica de Canàries, es desprenen d'aquests per el desglaç que produeix en ells la calor de l'estrela. El núvol de partícules que resulta d'aquest despreniment és travessada cada any per la Terra en la seua òrbita al voltant del Sol i en la seua trobada, aquestes partícules de pols es desintegren a gran velocitat en entrar en contacte amb l'atmosfera terrestre creant els traços de llum que es poden veure durant la nit.

Aquest fenomen prové del cometa Swift-Tuttle, un cos celeste que va ser descobert l'any 1862 de manera independent pels astrònoms Lewis Swift i Horace Pamell Tuttle, i que, actualment, té una grandària aproximada de 26 quilòmetres de diàmetre, una envergadura que ho converteix en el major objecte que, de manera periòdica, s'acosta a la Terra.

Llocs idonis per a gaudir de la pluja de les Perseides

Per a poder gaudir d'aquesta pluja d'estreles, el que recomanen els experts és buscar algun lloc buit, fora del nucli urbà. A més, s'han d'evitar edificis, muntanyes o arbres. Tampoc es necessiten ni prismàtics ni telescopis, encara que sí que s'aconsella observar al cel en la direcció oposada a la posició de la lluna.

Si parlem de llocs concrets, Castelló té molts llocs on poder gaudir d'aquesta pluja d'estreles, com poden ser les platges o parcs grans, perquè ofereixen les condicions lumíniques ideals per a observar-les i, a més, no hi ha edificis que entorpisquen la visió.

No obstant això, és cert que hi ha alguns on es pot apreciar els rastres de llum amb més detall. En el municipi de Culla o a Morella, que pertanyen a la comarca de l’Alt Maestrat, les Perseides es podran observar a la perfecció, igual que en pobles de l'interior com per exemple la Serra d'en Galceran o la Serra Calderona.

Un altre lloc molt recomanable per a la visualització d'aquest fenomen és la Serra d’Espadà, perquè en la gran majoria dels seus punts es podrà contemplar aquesta pluja d'estreles.

Te puede interesar
Lo más visto