L'hospital de campanya de la Comunitat acull a 97 persones migrants

Bravo destaca que per a la Generalitat la protecció dels drets fonamentals "és una realitat que apliquem cada dia a tots i totes, vengen d'on vinguen"

Sanitat 19 de agosto de 2020 REDACCIÓ
Foto_Visita_Hospital_Campana_Alicante

L'hospital de campanya d'Alacant ha acollit, des de finals de juliol, a un total de 97 persones que van arribar en pastera i que havien de romandre en aïllament després d'haver compartit espai en aquestes embarcacions amb casos positius de COVID-19.

En aquest moment, en les instal·lacions del centre modular romanen 8 persones migrants guardant l'aïllament prescrit pel personal mèdic que els ha atès.

La consellera de Justícia, Interior i Administració Pública, Gabriela Bravo, la de Sanitat Universal i Salut Pública, Ana Barceló i la delegada del Govern en la Comunitat Valenciana, Gloria Calero, han visitat aquest dimecres el port i l'hospital de campanya d'Alacant per a comprovar el funcionament del dispositiu especial dissenyat per la Generalitat en col·laboració amb el Ministeri de l'Interior i la Creu Roja per a atendre aquestes persones.

Des de l'1 de gener fins al 15 d'agost, un total de 32 pasteres han arribat a les costes alacantines i, només des del passat 25 de juliol, han arribat 12 embarcacions d'aquestes característiques. D'aquest últim grup, en sis d'elles es va registrar algun cas positiu de COVID-19.

S'estima que en 2020 han arribat 403 persones per aquest mitjà -la majoria de nacionalitat algeriana-, si bé van ser interceptades un total de 359. De totes elles, només 12 van donar positiu en els test PCR per a detectar el virus.

El cap de setmana del 25 i 26 de juliol van arribar 6 embarcacions amb un total de 74 persones migrants a bord. D'elles, 8 van ser ingressades a l'Hospital General i a la resta se'ls va allotjar en el de campanya per a guardar l'obligatori període de quinze dies d'aïllament prescrit per a qualsevol que haja estat en contacte amb un cas positiu de COVID-19.

Un altre dia d'especial incidència va ser el 15 d'agost, quan van arribar dues pasteres més -a Alfàs del Pi i Altea- amb 12 i 15 persones migrants, respectivament. D'elles, 6 van donar positiu en el test PCR i van ser ingressades al costat d'una dona embarassada i el seu fill, mentre que la resta va ser allotjada a l'hospital de campanya.

L'assistència específica a les persones migrants s'ha dut a terme en aplicació del protocol elaborat per la Generalitat i la Delegació del Govern a la Comunitat Valenciana el passat 17 de juliol perquè l'arribada de pasteres a les costes alacantines no suposara un problema de salut pública per la possible incidència de la COVID-19 entre els seus passatgers i passatgeres.

Per això, la Generalitat va posar a la disposició de la Delegació del Govern l'hospital de campanya d'Alacant per a atendre aquestes persones en el cas que necessitaren tractament contra la malaltia i acollir a aquelles que hagueren de guardar quarentena per haver estat exposades a un possible contagi.

La consellera de Justícia i Interior ha assegurat que l'hospital de campanya, així com l'existència del protocol específic d'actuació que s'està aplicant, "ens ha permès prestar una atenció integral per a aquestes persones, al mateix temps que s'ha protegit a la resta de la població i s'ha garantit la seguretat i l'ordre públic".

A més, Bravo ha explicat que, a més de l'atenció sanitària, "es garanteixen els drets d'aquestes persones ja que es posa a la seua disposició assessorament legal, traductors i informació sobre serveis socials".

L'hospital de campanya d'Alacant és una estructura de 255 mòduls amb capacitat per a 242 llits. Disposa de sistemes de climatització, conducció centralitzada de gasos medicinals, connexió al sistema de clavegueram, així com la seua pròpia xarxa de dades i elèctrica plenament operativa i integrada en la de l'Hospital General Universitari d'Alacant del qual forma part.

Està dissenyat per a alleujar la pressió assistencial del seu centre nodrissa en el cas que hi haguera un augment considerable dels ingressos. Ara mateix, a més d'allotjar als immigrants que han de romandre aïllats, alberga consultes mèdiques per a la revisió de casos de COVID-19, presa de mostres PCR i estudis de seroprevalencia.

Te puede interesar
Lo más visto