Labora i tres universitats públiques presenten una publicació sobre la innovació territorial i el mercat laboral valencià

Amb aquesta publicació es pretén identificar les relacions entre els processos d'innovació, l'economia arrelada en el territori i el balanç del mercat laboral resultant

General 20 de septiembre de 2020 REDACCIÓ
Foto_Alacant_AvalemWeb,0

El secretari autonòmic d'Ocupació, Enric Nomdedéu, ha presentat, al costat del vicerector de Participació de la Universitat de València, Jorge Hermosilla i la directora general d'Ocupació i Formació, Rocío Briones, la publicació 'La innovació territorial i el mercat laboral valencià'.

Hermosilla ha explicat que, amb aquesta publicació, en el marc del projecte Avalem Territori, s'han analitzat amb la Universitat de València (UV), la Universitat Jaume I de Castelló (UJI) i la Universitat d'Alcant (UA) els processos d'innovació que condicionen favorablement el desenvolupament de sectors econòmics relacionats amb determinats territoris de la Comunitat Valenciana.

"L'objectiu general d'aquesta aproximació, ha assenyalat, ha sigut identificar les relacions entre els processos d'innovació, l'economia arrelada en el territori i el balanç del mercat laboral resultant, és a dir, la innovació territorial a escala local-comarca", ha assenyalat.

Per a poder realitzar aquest estudi, s'ha dissenyat una metodologia de caràcter qualitatiu, que ha tingut com a referència les entrevistes a agents representatius, així com reunions de grups de treball ('focus group').

D'aquesta manera, s'han seleccionat nou territoris de la Comunitat Valenciana, en els quals destaquen determinades activitats econòmiques que obeeixen a la classificació de sectors tradicionals (agricultura, indústria i turisme).

Així, cada universitat ha abordat una àrea determinada. Del sector industrial s'han centrat en la indústria ceràmica de Castelló i municipis ceràmics, en la indústria tradicional tèxtil de l'Alcoià, el Comtat i la Vall d'Albaida i en la capacitat d'adaptació de la indústria innovadora de la Foia de Castalla.

Quant a l'agricultura, s'ha treballat en la tradició i innovació en la oleocultura: l'olivera i l'oli en el Maestrat i l'Alt Palància, en la cultura del vi de la plana d'Utiel-Requena i en el clúster agroalimentari de la Vega Baixa alacantina.

Respecte a la indústria turística, s'ha analitzat la innovació en el turisme rural castellonenc dels Ports de Morella i el Maestrat, el turisme de la Marina Alta i el model turístic urbà de València.

L'estudi destaca el lideratge de l'empresariat, protagonista dels processos d'innovació en l'empresa (producte, producció, comercialització, etc.) i en l'escenari territorial, el valor de l'associacionisme, la col·laboració i la participació

Finalment, que el mercat laboral mostra un desfasament entre la demanda i l'oferta, conseqüència de la falta d'adequació entre el perfil de treballadors que precisen les empreses innovadores i la formació existent.

Avalem Territori

Per part seua, el secretari autonòmic d'Ocupació ha destacat que amb Avalem Territori Labora cerca, amb el suport de les universitats, "afegir una metodologia científica per a poder obtindre informació sistematitzada i detallada de les característiques del mercat de treball en tots els municipis valencians".

Nommdedéu ha remarcat que, amb la col·laboració dels agents socials i les universitats, "volem potenciar el servei públic de Labora amb vocació d'universalitat, que arribe a tothom i a tothom de manera territorializada perquè les respostes no són les mateixes en funció d'on faces les preguntes".

Cal recordar que Avalem Territori va permetre realitzar, amb el suport de les universitats, una anàlisi científica de la realitat laboral de la Comunitat amb perspectiva territorial. D'aquesta manera, durant un any, a través d'una metodologia de diagnòstic participatiu amb més de tres-cents indicadors, es van identificar variables clau com l'especialització productiva, les xarxes i dinàmiques funcionals, manques formatives o nous nínxols d'ocupació.

Finalment, Rocío Briones, ha destacat que Avalem Territori és un projecte necessari per a "adaptar totes les nostres polítiques a cada territori i a les necessitats reals de les persones".

Te puede interesar
Lo más visto