L'Ajuntament de Castelló inicia la tercera campanya d'exhumacions de represaliats pel franquisme

El consistori va iniciar el procés l'any 2018

General 01 de octubre de 2020 REDACCIÓ
exhumaciones-710x500

L'objectiu és recuperar fins a 42 cossos en uns treballs que duraran unes set setmanes i començaran amb la delimitació de les fosses. Una vegada es determine la ubicació dels cossos, l'equip encarregat de fer aquesta tasca, retirarà la terra i extraurà les restes corresponents a cada víctima.

La Diputació de Castelló ha aportat 50.000 euros dels 85.000 en els quals està pressupostada la tercera fase d'excavacions de víctimes del franquisme iniciada a Castelló. És la primera vegada que la institució provincial aporta fons per a una campanya d'aquesta naturalesa, tal com han indicat el president, José Martí, i la diputada de Memòria Històrica, Tania Baños, en el transcurs de la visita que han realitzat en la vesprada de hui al cementeri civil de la capital de la Plana. El president ha afegit que "estar hui ací resulta molt emotiu per a nosaltres" i que "recolzar una iniciativa empresa anys arrere per l'Ajuntament de Castelló dota de tot el sentit a la nova Diputació".

Martí fonamenta la implicació de la Diputació en el projecte en la necessitat de "superar l'anomalia històrica i democràtica que suposa el fet que 80 anys després al voltant de 500 cossos romanguen en una fossa comuna", una circumstància que "una societat democràtica no pot permetre". Per part seua, Tania Baños ha detallat que la col·laboració de la Diputació amb el projecte d'excavacions es formalitza mitjançant la signatura d'un conveni amb el Grup per la Recerca de la Memòria Històrica de Castelló, en virtut del qual, la Diputació aporta 50.000 euros i la pròpia associació i l'Ajuntament de Castelló s'encarreguen de la tramitació legal que es requereix per a posar en marxa aquesta iniciativa.

La diputada ha recordat que "els fons aportats per la institució provincial permeten atendre una demanda històrica de la societat i recuperar la dignitat de moltes persones originàries de diferents poblacions de la província que romanen mal enterrades i sense identificar". En total, aquesta tercera campanya permetrà atendre les peticions de recuperació de les restes d'avantpassats de 20 famílies.

Te puede interesar
Lo más visto