Les parelles de fet podran accedir a les pensions de viduïtat d'igual forma que els matrimonis

Les parelles de fet s'han triplicat en les últimes dues dècades al nostre país

Política 13 de octubre de 2020 REDACCIÓ
20201007144640
El ministre d'Inclusió, Seguretat Social i Migracions, José Luis Escrivá. Moncloa

La reforma de les pensions que ultimen els partits presents en el Pacte de Toledo recollirà la recomanació al Govern perquè les parelles de fet puguen accedir a la prestació per viduïtat en igualtat de condicions. En el nou text es proposarà a l'Executiu aprofundir en les reformes per a suprimir discriminacions injustificades respecte al matrimoni, segons avança El Mundo.

Això permetrà als membres de parelles de fet que sol·liciten una pensió de viduïtat podran accedir a la prestació en igualtat de condicions als de matrimonis que es troben en la mateixa situació.

Encara que quasi el 85% de les unions al nostre país són matrimonis, les parelles de fet s'han triplicat en les últimes dues dècades, amb el que és d'esperar que a mesura que envellisquen i es generen viduïtats, augmente la litigiosidad contra la Seguretat Social per accedir a aquestes prestacions.

Pensions de viduïtat: més de 21.000 euros per a cobrir-las 

La Seguritat Social destina més de 21.000 milions a les pensions de viduïtat en cobrir a més de 2,3 milions de persones amb quanties que en general estan entre 600 i 700 euros mensuals, encara que els rangs varien entre 150 i més de 2.000 euros mensuals. Segons dades de l'INE, les parelles casades van suposar el 84,3 % del total en 2019 i les parelles de fet el 15,7 %, amb set de cada 10 d'elles incloent a tots dos membres solters. El nombre de parelles casades va disminuir un 1,0 % respecte a 2018, fins a 9.563.100 mentre que el de parelles de fet va augmentar un 9,6 %, fins a 1.781.500. Les parelles del mateix sexe representen un 0,9 % del total.

El que dictamina la Llei de Seguretat Social 

La Llei de Seguretat Social estableix que el supervivent d'una parella de fet ha de demostrar la seua dependència econòmica com a requisit per a ser reconegut pel sistema. En l'últim any abans de morir la parella, els seus ingressos han de ser almenys un 50 % inferiors a la suma dels quals es generaven abans en la llar o menors al 25 % si no hi ha fills comuns amb dret a pensió d'orfandat.  Els supervivents han d'haver estat registrats almenys dos anys abans i haver mantingut una convivència estable en els últims cinc.

En una unió matrimonial es té dret a pensió de viduïtat si s'ha sigut cònjuge del mort en l'últim any sense tindre en compte el nivell d'ingressos.

S'espera que el document amb la proposta al Govern es presente en les pròximes setmanes, després de recollir l'aval dels agents socials, que constitueixen aquest dimarts la taula de diàleg sobre pensions.

Te puede interesar
Lo más visto