Oxford i AstraZeneca anuncien la seua vacuna per a la COVID-19 amb una eficàcia del 70%

La vacuna pot mantindre's emmagatzemada a una temperatura d'entre 2 i 8 °C.

Sanitat 23 de noviembre de 2020 Redacció
la-vacuna-contra-el-coronavirus-esta-cerca-pero-falta-lo-mas-dificil-como-convencer-al-70-de-la-gente

Els primers resultats de l'estudi de la fase 3 de la vacuna del laboratori anglo-suec AstraZeneca i la universitat britànica d'Oxford mostren que té una eficàcia mitjana del 70.4%, segons han donat a conéixer aquest dilluns. Els investigadors han assenyalat que "és eficaç en previndre que moltes persones emmalaltisquen i s'ha demostrat que funciona bé en diferents grups d'edat". Més de 20.000 voluntaris han participat en la tercera fase de les proves clíniques organitzades per la universitat d'Oxford, que ja va donar bons resultats de seguretat en la segona fase. En l'últim experiment, va haver-hi 131 positius: 30 casos en persones que havien rebut dues dosis d'aquest antídot i 101 en el grup de control que va rebre una injecció innòcua. L'eficàcia de la vacuna va pujar al 90% en un grup de voluntaris als quals es va donar mitjana dosi inicial seguida d'una dosi completa. No han registrat casos greus ni hospitalitzacions entre les persones que van rebre la vacuna, segons el comunicat d'Oxford.

Pfizer i Moderna han anunciat en les últimes setmanes que l'eficàcia de les seues vacunes, segons els resultats preliminars, és del 95%. L'opció britànica és més barata i fàcil de conservar, enfront de la necessitat de mantindre a temperatures excepcionalment baixes la vacuna creada per Pfizer i BioNTech (entre -70 °C i -80 °C ) i Moderna (-20 °C). En el cas d'Oxford, pot mantindre's emmagatzemada a una temperatura d'entre 2 i 8 °C. El 19 de novembre, els investigadors van informar que la segona fase de proves clíniques demostrava que la seua vacuna és segura, amb pocs efectes secundaris, en persones sanes fins i tot de més de 70 anys i provoca una resposta immune en tots els grups d'edat, tant amb una dosi baixa com estàndard.

Sarah Gilbert, professora de vacunologia d'Oxford i responsable del projecte, ha declarat que l'anunci "ens situa un pas més prop del moment en què podrem usar les vacunes per a posar fi a la devastació causada per la covid-19. "Continuarem treballant amb els reguladors (que han d'autoritzar la vacuna). Ha sigut un privilegi ser part d'un esforç multinacional que recollirà beneficis per a tothom", ha afirmat.

La vacuna ChAdOx1 nCoV-19 està constituïda per virus que afecten ximpanzés i han sigut modificats perquè se semblen al SARS-CoV-2. Quan aquesta vacuna s'inocula, el sistema immunitari reacciona com si fora el coronavirus. La de Pfizer i Moderna es desenvolupen amb la tecnologia coneguda com a ARN missatger o ARNm, que consisteix en "la producció de la proteïna Spike (S) del virus SARS-CoV-2 (forma part dels "pinchos" del coronavirus) a través d'ARN en les pròpies cèl·lules del cos humà".

Te puede interesar
Lo más visto