
Les vacances ideals segons el teu signe, descobreix on recarregar energies este estiu
Del luxe de Leo a l’aventura de Sagitari, coneix el destí perfecte per a tu segons el teu horòscop… i el teu ascendent!
Ángela Moreno Gómez, Josefina Cruzado Porcar, Piedad Ortells Agut i Francisca Garcia Mir són les protagonistes d’aquesta iniciativa conjunta del MUCC i la regidoria de Feminisme.
09/03/2021El Museu de la Ciutat de Castelló (MUCC) ha llançat el projecte “Dones Immortals: història i realitat”, realitzat conjuntament amb la Regidoria de Feminisme i LGTBI de l’Ajuntament de Castelló. La iniciativa coincideix amb la commemoració del Dia Internacional de les Dones.
Al llibret editat pel MUCC es donen a conèixer els fets que van envoltar la vida d’Ángela Moreno Gómez, Josefina Cruzado Porcar, Piedad Ortells Agut i Francisca Garcia Mir, totes elles dones del l’itinerari Dones Immortals al cementiri de Castelló i amb històries vitals de discriminació i de violència que connecten amb problemes reals.
Verònica Ruiz és la regidora de Cultura i de Feminisme i LGBTBI, les dues àrees que han fet possible aquest projecte, emmarcat en la campanya per la corresponsabilitat que l’Ajuntament de Castelló ha llançat per aquest 8 de març. «Les històries d’aquestes dones del passat presenten uns problemes que, malauradament, són molt actuals com la violència de gènere i l'econòmica i la manca d’igualtat en les feines de cures i de la llar», ha exposat Ruiz per a qui «les xacres que patíem fa un segle estan plenament vigents, una situació que ens ha de servir per a agafar consciència i utilitzar les eines que tenim a les institucions per a acabar amb elles».
En aquesta campanya de conscienciació, Angela Moreno Gómez és la primera protagonista. Va ser víctima de la violència de gènere a mans del seu cunyat, amb qui es va haver de casar una vegada vídua. La guitarrista Josefina Cruzado Porcar va poder desenvolupar la seua carrera en la música, però limitada pel treball de la llar.
Piedad Ortells va ser la primera advocada que va exercir a Castelló, i durant 29 anys l’única en fer-ho. A més a més, va ser diputada a Les Corts Valencianes, presidenta del Partit Liberal a Castelló i va participar en nombrosos moviments sindicals i socials. Finalment, Francisca García Mir va ser una activista sindical en el món del camp a la qual el franquisme la va condemnar amb el seu home.
Les històries d’aquestes quatres lluitadores es poden conèixer mitjançant la web oficial del Museu de la Ciutat de Castelló (www.mucc.es), al fullet "Dones Immortals: història i realitat”.
Del luxe de Leo a l’aventura de Sagitari, coneix el destí perfecte per a tu segons el teu horòscop… i el teu ascendent!
750 kilos de sardina i 250 litres de vi al grau de Castelló
Els ajuntaments podran optar a subvencions de fins a 5.000 euros per a actuacions de manteniment, homologació i divulgació del patrimoni natural
El municipi programa activitats gratuïtes a l’aire lliure per a totes les edats, del dilluns al divendres durant tot el mes
EI Covid la grip són les úniques malalties per davant de les de transmissió sexual
El nou contracte aposta per la reorganització de línies, la digitalització i autobusos sostenibles