Castelló recorda la història i el treball per la igualtat de les Dones Immortals pel 8 de març

Ángela Moreno Gómez, Josefina Cruzado Porcar, Piedad Ortells Agut i Francisca Garcia Mir són les protagonistes d’aquesta iniciativa conjunta del MUCC i la regidoria de Feminisme.

General 09 de marzo de 2021 Redacció Redacció
080321 Itinerari Dones Immortals (arxiu)
Al llibret editat pel MUCC ,es donen a conèixer els fets que van envoltar la vida de estes dones del l’itinerari Dones Immortals al cementiri de Castelló.

El Museu de la Ciutat de Castelló (MUCC) ha llançat  el projecte “Dones Immortals: història i realitat”, realitzat conjuntament amb la Regidoria de Feminisme i LGTBI de l’Ajuntament de Castelló. La iniciativa coincideix amb la commemoració del Dia Internacional de les Dones.

Al llibret editat pel MUCC es donen a conèixer els fets que van envoltar la vida d’Ángela Moreno Gómez, Josefina Cruzado Porcar, Piedad Ortells Agut i Francisca Garcia Mir, totes elles dones del l’itinerari Dones Immortals al cementiri de Castelló i amb històries vitals de discriminació i de violència que connecten amb problemes reals.

Verònica Ruiz és la regidora de Cultura i de Feminisme i LGBTBI, les dues àrees que han fet possible aquest projecte, emmarcat en la campanya per la corresponsabilitat que l’Ajuntament de Castelló ha llançat per aquest 8 de març. «Les històries d’aquestes dones del passat presenten uns problemes que, malauradament, són molt actuals com la violència de gènere i l'econòmica i la manca d’igualtat en les feines de cures i de la llar», ha exposat Ruiz per a qui «les xacres que patíem fa un segle estan plenament vigents, una situació que ens ha de servir per a agafar consciència i utilitzar les eines que tenim a les institucions per a acabar amb elles».

En aquesta campanya de conscienciació, Angela Moreno Gómez és la primera protagonista. Va ser víctima de la violència de gènere a mans del seu cunyat, amb qui es va haver de casar una vegada vídua. La guitarrista Josefina Cruzado Porcar va poder desenvolupar la seua carrera en la música, però limitada pel treball de la llar.

Piedad Ortells va ser la primera advocada que va exercir a Castelló, i durant 29 anys l’única en fer-ho. A més a més, va ser diputada a Les Corts Valencianes, presidenta del Partit Liberal a Castelló i va participar en nombrosos moviments sindicals i socials. Finalment, Francisca García Mir va ser una activista sindical en el món del camp a la qual el franquisme la va condemnar amb el seu home.

Les històries d’aquestes quatres lluitadores es poden conèixer mitjançant la web oficial del Museu de la Ciutat de Castelló (www.mucc.es), al fullet "Dones Immortals: història i realitat”.

Te puede interesar
Lo más visto