Castello 24. El digital de Castelló Castello 24. El digital de Castelló

Vila-real i FACSA asseguraren el proveïment d'aigua al municipi en els pròxims 25 anys

Les entitats presenten el nou 'Pla Director de proveïment d'aigua potable', que identifica inversions per valor de 60 milions d'euros

General 30 de junio de 2021 Redacció Redacció
Plan Director FACSA Vila-real

L'Ajuntament de Vila-real i FACSA han presentat aquest matí la proposta de 'Pla Director de proveïment d'aigua potable' del municipi. Un document tècnic elaborat per l'empresa concessionària que analitza la situació actual del Servei Municipal de Proveïment d'Aigua Potable, identifica possibles millores i necessitats futures i proposa i valora alternatives que permeten garantir a llarg termini -25 anys- el correcte funcionament del Servei, buscant amb tot això satisfer de manera eficient la demanda actual i futura d'aigua i continuar fent d'aquest recurs un vector clau per al desenvolupament sostenible i intel·ligent de la ciutat.

Així ho han destacat aquest matí el regidor de Serveis Públics, Francisco Valverde; el cap del servei de FACSA a Vila-real, Rafa Ferrer; i el director de l'àrea de proveïment de FACSA, Pascual Maximino, que han ressaltat l'aposta per la digitalització, a través de tecnologies d'avantguarda. En concret, el pla redactat per FACSA proposa ampliar la implantació de la telelectura a la totalitat del proveïment, així com el Sistema de Control de Qualitat en Continu o un Sistema Expert per a la Gestió i Planificació de les Xarxes, entre altres millores. Uns serveis que acceleraran la transformació digital de la ciutat. 

En aquest sentit, Pascual Maximino, director de l'àrea de proveïment de FACSA, apunta: «Estem davant un Servei modern i eficient, però cal mirar al futur i tindre previstes les actuacions necessàries per a fer front als reptes i necessitats que es presentaran a curt, mitjà i llarg termini». I és que, com explica el propi director d'àrea, «les últimes inversions, que superen els huit milions, han permés fer d'aquest un servei eficient i de qualitat, respectuós amb el medi ambient, que garantisca la sostenibilitat dels recursos i transparent amb l'usuari». 

Per això, segons assenyala Maximino, «cal continuar apostant per les noves tecnologies i la digitalització del Servei. Cal finalitzar la implantació de la telelectura a tots usuaris del Servei, eina fonamental per a l'optimització de consum i font d'informació per a l'usuari, i continuar implantant les últimes tecnologies per a la gestió, com són les anàlisis Big Data, la modelització i els bessons digitals o sistemes experts de gestió de xarxes, entre altres. 

En una altra línia, «també s'ha de renovar les xarxes de distribució; millorar els sistemes de tractament de l'aigua per a adaptar-los a la nova Directiva d'Aigües de Consum i que siguen capaços d'eliminar contaminants emergents que en el futur pogueren aparéixer; i continuar millorant l'eficiència del sistema i reduir les emissions de COâ‚‚. I tot això cal fer-ho d'una forma estructurada i planificada, i que s'ha plasmat en aquest document», explica Maximiliano.

En relació a les millores de la xarxa i infraestructures de capçalera, a més de la renovació completa de la xarxa de distribució i la xarxa en alta -més del 50% de la xarxa té una antiguitat superior a 25 anys-, el document -que compta amb una inversió de 60 milions d'euros- contempla l'increment de les capacitats de bombament en punts clau o la renovació de grans instal·lacions com els edificis o sistemes elèctrics. De la mateixa manera, es fa un nou pas cap a la sostenibilitat del servei amb la instal·lació de plantes fotovoltaiques en els depòsits, així com de plantes de tractament de carbó actiu.

El nou Pla Director -elaborat per l'empresa concessionària en coordinació amb la regidoria de Telecomunicacions i Serveis Públics del consistori- «assegura així la prestació d'un servei òptim de proveïment per a la ciutadania i la resolució d'unes certes problemàtiques ocasionades per l'avança edat de l'actual xarxa», afirma Maximiliano.

Te puede interesar

Lo más visto

Newsletter