El Consell i les Illes Balears defensen l'economia blava al Mediterrani com a eix comú per a captar fons europeus

Poyatos: «Els fons europeus constitueixen una oportunitat que no podem deixar escapar per a consolidar el nostre creixement»

Economía 06 de julio de 2021 Redacció Redacció
web210421_Foto_6_rdp_Puig_Armengl_NoticiaAmpliada-Alto-Automatico
Font: Diariodelpuerto.com

El Consell i el Govern dels Illes Balears han anunciat que la implantació de l'economia blava al Mediterrani és un dels eixos estratègics comuns en els quals totes dues autonomies treballaran per a la captació dels fons europeus Next Generation de la Unió Europa.

La proposta, que es desplegarà a través de més de 50 actuacions i projectes concrets que totes dues autonomies aniran desenvolupant a través dels fons de la UE, s'articula en cinc línies estratègiques, totes elles relacionades amb l'economia blava, que reconeix la importància de les mars i els oceans com a motors del creixement, la innovació i l'ocupació.

Així ho han anunciat el director general de Coordinació de l'Acció de la Generalitat, Juan Ángel Poyatos, i el director de l'Oficina de Planificació i Coordinació d'Inversió Estratègiques del Govern balear, Joan Carrió, durant el transcurs de la I Cimera Illes Balears-Comunitat Valenciana, que se celebra aquest 5 i 6 de juliol del Palau de Congressos de Palma.

Tots dos dirigents han participat en un panell sobre fons europeus sota el títol 'Una oportunitat comú', que ha sigut moderat pel director general de Relacions Institucionals del periòdic Levante-EMV, Julio Monreal.

«Els fons europeus constitueixen una oportunitat que no podem deixar escapar. El treball que estem realitzant des de la Generalitat ja ha començat a donar els seus fruits i ja estan arribant els fons, però cal continuar presentant projectes per a avançar cap a una major sostenibilitat, tant en termes econòmics com mediambientals», ha assenyalat Poyatos.

El director general de Coordinació de l'Acció de la Generalitat ha explicat que, des del Consell i el Govern dels Illes Balears, treballen des de fa mesos en projectes vinculats a la capacitat logística de tots dos territoris, perquè la Comunitat Valenciana siga un nexe d'unió entre les Illes Balears i la Península, en el foment del sector turístic «que tant ens uneix» i en projectes vinculats a la diversitat marina.

Cinc línies estratègiques

La proposta que es presentarà relacionada amb l'economia blava identifica cinc línies de treball. La primera d'elles es marca com a objectiu l'impuls d'un clúster logístic intermodal que fomente el transport sostenible, el Corredor Mediterrani i la connexió Madrid-València-Palma.

La segona proposta se centra en l'adaptació al canvi climàtic i l'impuls de la conservació de la biodiversitat des d'una perspectiva mediterrània; una línia molt relacionada amb la següent, que buscar reforçar la sostenibilitat, la innovació i la digitalització, per a redefinir el model turístic i reactivar i modernitzar el sector.

El quart eix se centra en la generació d'oportunitats, el foment de l'ocupació de qualitat, de la competitivitat empresarial i de la formació professional, mentre que el cinqué buscar estimular el desenvolupament conjunt de projectes estratègics en digitalització i innovació i el foment de la diversificació econòmica.

Aquestes línies enllacen amb les prioritats de la Unió Europea i amb els objectius dels Fons Next Generation, com ara, la transició energètica, la lluita contra el canvi climàtic, la conservació de la biodiversitat, la cohesió socioeconòmica i territorial, la digitalització i la innovació.

L'objectiu de la I Cimera Illes Balears-Comunitat Valenciana és reactivar l'economia i crear ocupació des del diàleg social, impulsar la sostenibilitat i la protecció del territori i del Mediterrani, així com reforçar les polítiques socials palanca per a posar fre a la crisi de la COVID-19.

Te puede interesar
Lo más visto